CG: Usvojen Zakon o povećanju PDV-a

Od 78 poslanika za povećanje PDV-a glasalo je 41, protiv 35, a dva su bila uzdržana (www.skupstina.me)

Skupština Crne Gore je danas usvojila izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koje podrazumijevaju povećanje stope sa 17 posto na 19 posto.

Za usvajanje predloženih izmjena i dopuna glasala su 42 poslanika, 34 je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Poslanici su usvojili i dva od ukupno devet predloženih amandmana na izmjene i dopune zakona o PDV-u. Skupština je prihvatila samo amandman poslanika Hrvatske građanske inicijative (HGI), Ljerke Dragićević, kojim se predviđa brisanje apart hotela iz kategorije za koju se obračunava niža stopa PDV-a od sedam posto i prelazak u onu sa višom stopom, pišu Vijesti. 

Prihvaćen je i amandman poslanika Demokratskog fronta (DF), Emila Labudovića, kojim se predviđa viša stopa PDV-a za oblast privređivanja od igara na sreću.

Potrebnu većinu, između ostalih, nije dobio amandman koji je, na inicijativu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), dostavila grupa poslanika iz vlasti i opozicije i koji je potpisivanjem peticije podržalo 12 hiljada građana.

Vlada: Smanjenje javnog duga

Ministar finansija u Vladi Crne Gore Radoje Žugić kazao je u utorak  da će mjera povećanja PDV-a u sadejstvu sa ostalim mjerama fiskalnog prilagođavanja doprinijeti potrebi smanjivanja javnog duga, a time se i pozitivno odraziti na veći nivo fiskalne stabilnosti, odnosno održivosti i finansijske i ukupne makroekonomske stabilnosti, podsjeća dnevnik Pobjeda.

“Vlada se na povećanje stope PDV-a nerado odlučila, a neveliko povećanje sa 17 na 19 odsto, uz zadržavanje niže stope od sedam odsto će imati neveliki uticaj na nivo standarda građana i dijelom na konkurentnost naše ekonomije”, rekao je Žugić.

On se nada da će  povećanje poreske stope biti mjera privremenog karaktera: “Očekivanja su da ćemo momentom ostvarenja nultog deficita imati korak nazad, odnosno vraćanje na prethodnu stopu PDV-a”, naveo je Žugić. Predlaže se, kako je dodao, i pooštravanje kaznene politike, kao jedne od sedam mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Poslanici su u srijedu usvojili i Prijedlog zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja.

Reakcije NVO-a

“Sigurni smo da će se svaki građanin danas zapitati čemu služi Skupština Crne Gore koja servisira potrebe tajkuna, a ne građana koji su je birali”, saopćili su iz mreže nevladinih organizacija MANS nakon što su poslanici izglasali Zakon o povećanju PDV-a.

U MANS-u smatraju da je glas predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića odlučio “da građani plaćaju dugove multimilionera Olega Deripaske koji je uništio ogroman dio naše privrede”.

MANS poziva građane da traže odgovornost od svojih predstavnika i “kada sretnu predsjednika Skupštine i svakog drugog poslanika koji je odlučio da mu zavuče ruku u džep i od njegove porodice uzima da bi platio dug multimilijardera koji je uništio KAP (Kombinat aluminijuma Podgorica), traže objašnjenje za današnju izdaju države i javnog interesa”.

Izvor: Agencije