Reekerove poruke makedonskim zvaničnicima

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Philip Reeker u posjeti je Makedoniji gdje se sastao sa domaćim zvaničnicima i poručio im da ne zaostaju na euroatlantskom putu. Dio makedonske javnosti smatra to pritiskom na ovu državu da promijeni ime, što je grčki zahtjev.

Reeker, koji u Makedoniji boravi od prošlog vikenda, radnu sedmicu je počeo zvaničnim susretima.

Nakon diplomatskog rječnika i dobrodošlice kod predsjednika Đorga Ivanova, američkog diplomatu je čekao ozbiljniji sastanak u Vladi.

Sa premijerom Nikolom Gruevskim, Reeker je razgovarao o nizu pitanja, a ključno je bilo spor Skoplja i Atine o makedonskom državnom imenu.

Ali, dosta je aktuelnosti i na makedonskom unutrašnjem planu. Zvanični Washington naglašava jednu temu – početak dijaloga vlasti i opozicije.

„Dijalog je dobar, važan. Konstruktivna opozicija igra važnu ulogu u bilo kojoj demokratiji. Mislim da ste imali određenih iskustava s tim prošle godine. Nadamo se da će novi početak biti prilika kako da svi zajedno rade na istom cilju“, istakao je Reeker.

“Poštujte vladavinu zakona”

Kao i nedavno u Sarajevu, Reeker je vlastima u Skoplju rekao: Srbija i Kosovo napravili su iskorak, Hrvatska uskoro ulazi u Evropsku Uniju, te nemojte zaostajati na euroatlantskom putu, javio je novinar Al Jazeere Boris Gagić koji se javio iz makedonske prijestolnice.

„Snažna podrška ulasku Makedonije u NATO, dolazila je prvenstveno iz zvaničnog Washingtona. Međutim, iz Sjedinjenih Država i State Departmenta sada više stižu na adrese makedonskih vlasti kritike sa jasnom porukom, poštujte vladavinu zakona u državi“, dodao je.

Miješanje u rad sudstva, procesuiranje političkih oponenata, ograničavanje rada medija ili diskriminacija manjina, nabrojene su kritike američke administracije upućene Makedoniji u godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava.

Politički analitičari nisu sigurni da bilo kakav međunarodni pritisak može promijeniti razmišljanje i postupke vladajuće makedonske strukture.

“Gruevski ne vodi računa što pričaju stranci, on gleda kako glasaju ljudi, agenda mu je okrenuta prema unutra. Iako je antizapadan, antimoderan, njemu će odgovarati konfrontacija sa Amerikancima”, smatra politički analitičar Sašo Ordanovski.

Politički pritisak

Dio javnosti smatra kako se na Makedoniju vrši klasičan politički pritisak – mijenjajte ime ako želite u euroatlantske strukture. Bivši diplomata, Risto Nikovski ne vjeruje da to vlast može prihvatiti, iako dolazi i iz Washingtona još od ranijih NATO samita.

“Dok na administraciju koja igra na novu kartu da Makedonija bude prisiljena promijeniti ime, došlo je do izražaja u Bukureštu i od tada postoji presing da Makedonija promijeni ime, pa bude članica NATO-a što znači nikada”, istakao je.

Takvih se odgovora Reeker sigurno naslušao u Makedoniji, gdje je proveo više godina na mjestu američkog ambasadora. U Skoplju ostaje još dva dana kako bi sagledao detaljno političku situaciju.

Izvor: Al Jazeera