Čačić se javio na odsluženje zatvorske kazne

Čačić će u Remetincu provesti nekoliko sedmica, odnosno do mjesec dana (Željko Lukuni? / Pixsell)

Bivši hrvatski vicepremijer i donedavni šef Hrvatske narodne stranke (HNS) Radimir Čačić danas se javio u zagrebački zatvor Remetinec na izdržavanje kazne zatvora od 22 mjeseca, na koliko je osuđen zbog izazivanja saobraćajne nesreće u januaru 2010. u Mađarskoj, sa smrtnim posljedicama za dvije osobe.

U skladu sa zakonskim propisima, Čačić će u Remetincu provesti nekoliko sedmica, odnosno do mjesec dana, na opservaciji u Centru za dijagnostiku unutar Remetinca, gdje će se na osnovu razgovora sa stručnim radnicima procijeniti gdje će on služiti kaznu.

Rok do ponoći

S obzirom da je Čačić osuđen zbog saobraćajne nesreće i to na relativno kratku kaznu, s tim da poslije polovine, odnosno odležanih 11 mjeseci može da traži uslovno puštanje ne slobodu, on će biti upućen u zatvor poluotvorenog tipa – Valturu kod Pule ili Lipovicu na sjeveru zemlje, javlja Tanjug.

Na suđenju u Kapošvaru blizu koga se desila nesreća Čačić je u ljeto 2011. osuđen na 22 mjeseca uslovno, ali mu je drugostepeni sud u tom gradu sredinom novembra 2012. odredio bezuslovnu kaznu od 22 mjeseca zatvora, s tim da poslije polovine može da traži puštanje na uslovnu slobodu.

Kako je Čačić izrazio želju da kaznu služi u Hrvatskoj, predmet je dospio na zagrebački Županijski sud koji je tu kaznu potvrdio. Čačić se žalio, ali je vrhovni sud potvrdio presudu zagrebačkog suda.

Poslije toga, Čačić je izrazio želju da što prije počne da služi kaznu, pa je određeno da do danas u ponoć mora da se javi u Remetinec.

Čačić je u zatvor krenuo jutros iz Varaždina kolima sa ženom.

Čačić je prije odlaska na odsluženje kazne za Media servis izjavio da u zatvor ide potpuno miran.

“Ja sam legalista i legitimista. Bez obzira šta mislim o presudama, kaznu koja je propisana treba izvršiti i o tome nema nikakve dileme. Takvim stvarima treba pristupati racionalno. Nisam nikad u životu učinio ništa nečasno. Prema tome, u tom smislu sam potpuno miran”, rekao je on.

Najavio tužbu

Odmah poslije objelodanjivanja pravosnažne odluke suda u Kapošvaru Čačić je podnio ostavku na mjesto vicepremijera i ministra privrede, a proljetos i na mjesto šefa HNS-a, pa ga je na toj funkciji naslijedila Vesna Pusić.

Čačić je već ranije najavio da će se poslije izlaska iz zatvora vratiti u politiku i da će njegovi advokati zbog presude podići ustavnu tužbu.

Izvor: Agencije