Zabrana studentskih protesta u Banja Luci

Predstavnik studenata Nikola Dronjak rekao da se ne odustaje od protesta (Al Jazeera)

Iz Centra javne bezbjednosti Banja Luka uputili su dopis Skupštini studenata Studentskog doma “Nikola Tesla” o zabrani studentskih protesta najavljenih za srijedu u Banja Luci, a studenti navode da neće odustati od okupljanja.

Rješenje o zabrani doneseno je samo dan uoči najavljenih studentskih demonstracija zbog nedovoljnih studentskih kapaciteta, ali i ukupne situacije u društvu.

U dopisu iz CJB Banja Luka stoji da se “zabranjuje” Skupštini Studentskog centra da 12. juna u vremenu od 11.45 do 16.45 sati organizira i održi javni skup u pokretu, određenim banjalučkim ulicama.

Skupština studenata Studentskog centra “Nikola Tesla” Banja Luka je još 7. juna prijavila policiji održavanje skupa, ali ga banjalučka policija ipak zabranjuje i to pozivajući se na Zakon o javnom okupljanju u RS.

Citiraju Zakon

Zabranu su obrazložili mogućim problemima u saobraćaju, jer bi protestni skup ometao ili obustavio saobraćaj.

U rješenju o zabrani iz CJB Banja Luka citiraju Zakon o javnom okupljanju koji definira da se mirno okupljanje ne može održati u blizini dječijih vrtića, osnovnih škola dok u njima borave djeca, kao ni u blizini objekata koji se posebno osiguravaju, kao što je zgrada Vlade RS, na udaljenosti najmanje 50 metara.

Za 13 sati najavljena je vanredna konferencija za novinare studentskih organizacija iz Banje Luke.

Izvor: Agencije