U petak posebna sjednica NSRS-a o protestima

Protesti u Sarajevu dodatno su usložili političke odnose u Bosni i Hercegovini i sigurnosnu situaciju srpskih predstavnika u institucijama, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS).

“Kolegij je završen i saopšteno da će se održati posebna sjednica NSRS-a u petak sa jedinom tačkom o novonastaloj situaciji nakon protesta u Sarajevu i blokade Parlamentarne skupštine. Potvrdili da je Vlada pripremila informaciju o događajima u Sarajevu. Ocijenili su da je situacija vrlo složena i da se ne osjećaju bezbjedno u Sarajevu, te da trebaju da odluiče kako dalje raditi. Tražit će Sjednica Savjeta ministara, ali ne u Sarajevu“, javila je iz Banjaluke reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Zahtjev za odgovornost

U obraćanju novinarima, nakon sastanka u utorak kojem su prisustvovali i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, svi predstavnici RS-a u Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, te predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić i premijerka RS Željka Cvijanović, Dodik je ponovio da je riječ o politički montiranom procesu.

„Proteste su predvodili SDP, SDA, SBB i neke međunarodne ambasade, te nevladine organizacije poput Antidejtona, Prvi mart, CCI, kao i pojedini mediji u Sarajevu, prije svega BHT1, sa ciljem da se uruši bezbjednost srpskih predstavnika u Sarajevu“, rekao je Dodik.

On je kazao da je na sastanku zaključeno da se mora utvrditi odgovornost pravosudnih i sigurnosnih agencija za dešavanja, odnosno blokadu zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Naveo je da postoje saznanja da je PSBiH 6. juna blokirala kantonalna policija, a ne građani Sarajeva.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno što prije usvojiti Zakon o JMBG, koji bi bio u skladu sa privremenom odlukom koje je donijelo Vijeće ministara BiH. Dodik je kazao i da će RS odbiti svaku eventualno nametnuti odluku od strane Visokog predstavnika Valentina Inzka o ovom pitanju.

Učesnici sastanka kazali su da će zatražiti održavanje sjednice Vijeća ministara BiH „van Sarajeva na nekom bezbjednom mjestu na kojem će se utvrditi odgovornost institucija za dešavanja u Sarajevu“.

Poziv na neplaćanje RTV takse

Prvi čovjek RS-a je naglasio i da će uputiti poziv građanima da ne plaćaju RTV taksu za Javni medijski servis BiH, te da će donijeti posebnu odluku o načinu finansiranja RTRS-a.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji je delegat u Domu narodu PS BiH, u obraćanju novinarima rekao je da je zadovoljan što se na sastanku hladne glave razgovaralo o dešavanjima u Sarajevu. I on kaže da podržava donošenje Zakona o JMBG na tragu privremene odluke Vijeća ministara BiH.

„Predstavnici RS otići će u Sarajevo i glasati za taj zakon kada se dobije garancija za personalnu bezbjednost svih poslanika“, istakao je Ivanić, a na pitanje da li se osjeća sigurno u Sarajevu, odbio je dati eksplicitan odgovor, kazavši da ne zna kako bi se osjećao da je negdje bio zatvoren.

Izvor: Al jazeera i agencije