Opasnosti na društvenim mrežama

Nakon što je Edward Snowden javnosti otkrio da američka Vlada prati telefonske pozive i internet građana, pojavilo se pitanje u kojoj su mjeri društvene mreže sigurne za korisnike.

U Hrvatskoj stručnjaci smatraju da građani ne mogu računati na sigurnost svojih profila na društvenim mrežama, jer je tehnologija danas napredovala do te mjere da se samim spajanjem na internet već izlažu potencijalnom narušavanju privatnosti. 

Loše iskustvo

Studentica Jana redovito se koristi društvenim mrežama. Samo je jednom dosad imala loše iskustvo.

“Jednom su mi pokušali upasti na profil”, kaže studentica Jana Bušić. Nakon toga je i pojačala oprez.

“Mijenjam lozinku često, strah me da mi neko ne provali. Nije da se tu zbivaju neke tajne informacije, ali moja privatnost je moja privatnost i želim je zadržati za sebe”, kaže ona.

No, s intenetom je to u današnje doba nemoguće, smatra Lucijan Carić, stručnjak za računalnu sigurnost. Spajanjem na virtualnu mrežu svaki korisnik se dobrovoljno otvara javnosti.

“Nakon toga ne možete kukati da netko vrijeđa vašu privatnost, jer vi ste ti sami koji ste svoju privatnost otkrili i danas je jako teško te privatne informacije zaštiti“, ističe Lucijan Carić.

Od društvenih do poslovnih mreža, preko e-mail adresa, sve do bankovnih računa. Sve tehnologije dostupne su njiihovim vlasnicima, koji ih i nerijetko koriste.

“Ili su otvorene poduzećima koja drže određenu uslugu zato da bi vas istraživali kao ekonomskog subjekta, da bi na vama zaradili ili su ti podaci vidljivi drugima bez ograničenja ili po svojoj prirodi ne mogu biti tajni. Jer elektronična pošta, naprimjer, je kao da pošaljete dopisnicu”, navodi Carić.

Bez obzira na sve, stručnjaci smatraju kako su klasične sigurnosne postavke dovoljna zaštita običnim korisnicima.

Ali, isto tako, tehnologija ide naruku i onima koji se bave kriminalnim aktivnostima.

Nije na listi prioriteta

“Daje im mogućnost sakrivanja, daje im anonimnost i mogućnost da do velike mjere tu anonimnost sačuvaju i manju mogućnost da budu uhvaćeni”, smatra Lucijan Carić.

“Unatoč napretku tehnologije, brojnim državama, a među njima i Hrvatskoj, internetski kriminal, osim u slučaju pedofilije, još nije na listi prioriteta”, javio je Al Jazeerin Ivan Čorkalo.

Izvor: Al Jazeera