Makedonci ljuti zbog baroknih fasada

Veliki broj novih zgrada, deseci spomenika i fasada u potpunosti su izmijenili lik glavnog grada Makedonije. Međutim, najava o postavljanju barokne fasade na skopski tržni centar izgrađen u doba socijalizma razbjesnila je brojne Makedonce.

„Gradski trgovski centar“ simbol je Skoplja nakon zemljotresa. Svaki dan kroz njega prođu hiljade stanovnika makedonske prijestolnice i njihovih gostiju. Odavno je prestao biti samo tržni centar.

Rade Madževski kaže da je među prvima počeo ovdje raditi – prije 40 godina.

„Treba da se obnovi. Nije loša ideja da se napravi taj sprat, ali imamo mnogo zatvorenih lokala. Prvi sprat radi, prizemlje također. Na drugom spratu je gotovo sve zatvoreno. Imamo mnogo kvadrature koja ne funkcioniše“, kaže Madževski.

Promjene iz korijena

Međutim, obnavljanje i oživljavanje o kojem govori bi se već 2015. godine moglo promijeniti iz korijena.

Centar mnoge podsjeća na neka ljepša i bezbrižnija vremena, no uprava smatra da je preuređenje neophodno kako bi se oživio simbol Skoplja.

„Gradski trgovački centar treba pretrpjeti određene izmjene, korekcije i popravke zato što već ima 40 godina. On je starac od četrdeset godina“, navodi Ago Abazovski, direktor centra.

Najave o baroknom presvlačenju naljutile su građane i arhitekte, koji tvrde da se time nastavlja sistematsko uništavanja Skoplja, a da grad postaje sve ružniji. Zato će organizirati akciju „Zagrlimo GTC“ i pokazati da se ne slažu s tim.

„Simbolično ćemo zagrliti ‘Gradski trgovski centar’. Uhvatit ćemo se za ruke jer želimo pokazati da ga volimo mnogo, ovakvog kakav jeste, a definitivno je GTC mali kulturni spomenik stvaralaštva moderne druge polovine dvadesetog vijeka“, ističe Danica Pavlovska iz Asocijacije arhitekata Makedonije.

Barokni grad

Ipak, mnogi tvrde da je upravo gradnja tog perioda uništila pravi duh glavnog makedonskog grada.

„To je bilo barokni grad. Zato imamo historijske dokumente, a imamo i jedan linorez iz 17. vijeka koji pokazuje da je Skoplje bilo barokni grad“, rekao je arhitekta Vangel Božinovski.

Ako Skoplje i nije bilo barokni grad – to će vrlo brzo postati, kaže novinar Al Jazeere Stefan Goranović, koji je boravio u makedonskoj prijestolnici.

„Barokni stil dominira centrom Skoplja poslednjih nekoliko godina. Nadležnima se, čini se, on toliko dopao da su odlučili da u takvo ruho obuku i zgradu Vlade, ali i soliter Elektroprivrede Makedonije. Međutim, gotovo odmah se iz arhitektonskih udruženja čulo pitanje jesu li u doba baroka postojali soliteri.“

Izvor: Al Jazeera