Dodik o protestima, nakon zabrane

Iako je CJB Banja Luka zabranio najavljene proteste banjalučkih studenata, oni ne odustaju od okupljanja (Al Jazeera)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik pozvao je u utorak nevečer studente na mirne proteste, koje, kaže, niko neće zaustaviti, iako smatra da su politički motivirani.

Uoči za srijedu najavljenih okupljanja banjalučkih studenata, nezadovoljnih smještajnim kapacitetima, ali i ukupnim stanjem u društvu, Dodik je pozvao studente da ne budu “politički instruirani i da ne dozvole da se iskoriste njihovi protesti”, za koje smatra da “nisu opravdani”.

“Upozoravam ih – štitite dostojanstvo policajaca, jer oni štite vas. I štitite dostojanstvo institucija, a ako imate političkih ambicija oformite stranku i izađite na izbore”, rekao je Dodik.

On je u izjavi novinarima ponovio tvrdnje da je vlast bila spremna odgovoriti na neke zahtjeve studentskih organizacija, ali da je izostao dijalog.

‘Ometanje saobraćaja’

“Niko ne bi zabranio bilo kakve mirne proteste, ali očigledno da arogancija koju pokazuju predstavnici studentske organizacije, ne želeći da ispune zakonom predviđene procedure i obaveze prilikom organizovanja okupljanja, govori o drugačijim motivima, a ne o motivima vezanim za standard studenata”, rekao je predsjednik entiteta RS-a.

Naveo je i to da će vlast progovoriti o tim studentskim pitanjima, jer i studenti pričaju o njima.

Proteste je zabranio u utorak Centar javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, a zabranu obrazložio “mogućim problemima u saobraćaju”.

U rješenju o zabrani iz CJB Banja Luka citirali su Zakon o javnom okupljanju koji definira da se mirno okupljanje ne može održati u blizini dječijih vrtića i osnovnih škola dok u njima borave djeca, kao ni u blizini objekata koji se posebno osiguravaju, kao što je zgrada Vlade RS-a, na udaljenosti najmanje 50 metara.

I pored navedene zabrane studenti ne odustaju od okupljanja. Proteste su zakazali za srijedu u 12 sati.

Izvor: Agencije