Crnoj Gori prijete redukcije struje

Centralnoevropska aluminijska kompanija, ruski vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica, odbila je uplatiti prvu ratu za struju, koju je fabrika neovlašteno koristila sa evropske mreže.

Rok koji je dat KAP-u da počne sa plaćanjem struje istječe u srijedu u 14 sati. Ukoliko uplata ne počne, Crnoj Gori prijete redukcije i isključenje sa evropske energetske mreže.

Upozorenje ekonomista

U Vladi tvrde da rade na rješavanju problema, a ekonomisti upozoravaju na to da bi dugovanje KAP-a moglo pasti na teret građana.

Hoće li KAP platiti struju koju je nezakonito uzeo iz Evrope ili će račun stići državi i građanima – glavobolja je crnogorske Vlade.

Posebno zato što ruski vlasnik 750 hiljada eura koje ima u državnom trezoru odbija uplatiti kao prvu ratu duga.

„Iznenadila nas je njihova odluka. Mi smo u velikom problemu i iznalazimo sve moguće načine da to riješimo“, kazuje Nebojša Dožić, Bord direktora KAP-a.

„Ukoliko se situacija sa neplaćenom strujom KAP-a ne riješi, crnogorskom Elektroprenosu prijeti isključenje sa evropske mreže. Predstavnici kompanije nisu željeli pred kameru. Ipak, kažu da se kombinat mora privoljeti ili primorati da plati ono što duguje“, javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Bez važećih ugovora o preuzimanju struje, smatraju analitičari, država teško može nešto preduzeti.

„Ne vidim drugo rješenje osim da tu struju u istoj količini Crna Gora vrati. To će biti ekvivalent u novcu značajan, ja u ovom trenutku ne znam koliki je tačno taj dug. Kad bi sva to šteta bila opet bismo to nekako istrpjeli, ali problem KAP-a je, zaista, zaista ozbiljan“, smatra ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Neprihvatljivo građanima

Mogućnost da plate i ovaj, pored 135 miliona eura duga za državne garancije date KAP-u, građanima je neprihvatljiva.

KAP struju nelegalno troši od nove godine, a sa Evropske mreže od 22. februara do 23. maja. Njena vrijednost procjenjuje se na više od tri miliona eura.

Ukoliko se ona ne vrati u sistem, a KAP ne nađe snabdjevača, državi prijete restrikcije, blokada i isključenje sa evropske mreže.

Izvor: Al Jazeera