DORH traži dokaze sa suđenja Stanišiću

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju je nepravomoćno oslobodio Stanišića i Simatovića odgovornosti za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počin (Al Jazeera)

Državno tužilaštvo Republike Hrvatske je od Haškoga suda i njegova tužiteljstva zatražilo dostavu dijela dokumentacije i dokaza sa suđenja bivšim čelnicima srbijanske službe državnebezbjednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su u četvrtak oslobođeni u Hagu, a radi korištenja tih dokumenata u kaznenim postupcima za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

DORH je na svojim internetskim stranicama objavio kako je od Haškog suda i Ureda tužiteljstva tog suda zatražio dostavu dijela dokumentacije i dokaza iz predmeta protiv Stanišića i Simatovića koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske.

Postupci u toku

Taj je zahtjev, ističe, upućen radi daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja odnosno korištenja u kaznenim postupcima zbog ratnih zločina u kojima nadležna županijska državna odvjetništva već postupaju ili pak mogućeg formiranja novih predmeta vezano za podatke kojima se do sada nije raspolagalo.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne bezbjednosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika  jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića odgovornosti za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile srbijanske paravojne jedinice, ocijenivši da im ona nije dokazana.

Sud je nedvojbeno utvrdio da su srbijanske paravojne jedinice navedene u optužnici, od Crvenih beretki, preko policije SAO Krajine do Srpske dobrovoljačke garde i Škorpiona, počinile ratne zločine, od progona, preko ubistava do deportacija i prisilnog premještanja.

No, utvrdio je i kako nakon razmatranja dokaza i argumenata strana u postupku nije dokazana odgovornost Stanišića i Simatovića za te zločine te ih je oslobodio po svim tačkama optužnice i naložio njihovo trenutno oslobađanje iz pritvora.

Iznenađen oslobađajućom presudom, zagrebački advokat Anto Nobilo je nakon njezina izricanja izjavio kako iz njegovih općih saznanja iz vremena rata nedvojbeno proizlazi da je SDB sa Stanišićem i Simatovićem na čelu bio glavna poluga Slobodana Miloševića preko koje je vodio pobunu Srba u Hrvatskoj.

Izvan svake sumnje

“To je na neki način bilo notorno i tko god se bavio tim problemima smatrao je da je to izvan svake sumnje”, izjavio je Nobilo.

 Ustvrdio je kako je veza srbijanskih tajnih službi s ratom u Hrvatskoj utvrđena još 1991. kada je uhapšen Željko Ražnatović Arkan, kod kojega je pronađena strojnica s brojem što ga je zadužila vojna kontra-obavještajna služba KOS.

Nobilo je istaknuo da je kasnije upravo Simatović preuzeo sve paravojne jedinice od ‘Belih orlova’ do ‘Arkanovaca’ i ‘Crvenih beretki’ te da su sve godinama bile pod njegovom upravom.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši načelnik Službe državne bezbjednosti Srbije Jovica Stanišić i bivši zapovjednik jedinice za specijalne operacije SDB-a Franko Simatović nepravosnažno su oslobođeni optužbi za zločine počinjene na tlu Hrvatske i Bosne i Hercegovine od 1991. do 1995. godine. Optužnica ih je teretila za organiziranje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne bezbjednosti Srbije koje su ubijale, […]

Jovica Stanišić i Franko Simatović, optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995, oslobođeni su prvostepenom presudom na Međunarodnom sudu u Hagu. Tužilaštvo je uspjelo da ubijedi sudsko vijeće da su počinjeni zločini, ali ne i da su za njih odgovorni Simatović i Stanišić. Naša sagovornica u Beogradu je […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO