Vrhovni sud potvrdio kaznu Čačiću

Odlukom Vrhovnog suda postala pravomoćna ranija odluka Županijskog suda u Zagrebu (Sanjin Struki? / Pixsell)

Vrhovni sud Hrvatske odbio je žalbu bivšeg potpredsjednika Vlade Hrvatske Radimira Čačića i potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda koji ga je poput suda u Mađarskoj, gdje je početkom 2010. izazvao prometnu nesreću s dvoje poginulih, osudio na 22 mjeseca zatvora.

Odluka Vrhovnog suda, koji nije uvažio žalbene argumente Čačićeve odbrane, u srijedu poslijepodne dostavljena je zagrebačkom Županijskom sudu, navodi agencija Hina.

Time je postala pravomoćna odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojom je u cijelosti potvrđena ranija presuda suda u mađarskom Kapošvaru.

Zabrana upravljanja vozilom

Prema riječima glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića odluka će postati izvršna tek kada se dostavi Čačiću.

No, prije nego što bivši potpredsjednik Vlade ode u jednu od hrvatskih kaznionica, sudsko vijeće koje je donijelo presudu spis mora dostaviti sucu izvršenja.

On, pak, mora pozvati Čačića i uručiti mu rješenje o izdržavanju zatvora na koje postoji pravo žalbe, ali i traženja odgode odsluženja zbog porodičnih, zdravstvenih ili drugih razloga.

Potvrđujući mađarsku kaznu zagrebački je sud, u januaru ove godine, odlučio da nakon isteka najmanje polovine izdržane kazne Čačić može tražiti prijevremeni otpust.

Osim toga izrečena mu je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri godine.

Izdržavanje kazne u Hrvatskoj

Pravomoćnu presudu zbog nesreće u kojoj je poginulo dvoje ljudi mađarski je sud donio krajem novembra 2012.

Čačić je odmah nakon toga dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Mađarska je dala prethodnu saglasnost, što znači da konačnu odluku hrvatskog sudstva mora prihvatiti i potvrditi tamošnji ministar pravosuđa i tek tada će Čačić moći služiti kaznu u nekom od hrvatskih zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Vrhovni sud razmatra zahtjev da se ublaži ili ukine kazna od 22 mjeseca zatvora izrečena bivšem potpredsjedniku Vlade Hrvatske zbog smrtonosne saobraćajne nesreće.

Published On 24 Apr 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO