Ministri regije u Predsjedništvu BiH

Sarajevski sastanak šefova diplomatija tri zemlje predstavlja pripremu za trilateralni balkanski samit predsjednika Srbije, BiH i Turske (Anadolija)

Sastanak kojem prisustvuju predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, te ministri vanjskih poslova BiH, Turske i Srbije Zlatko Lagumdžija, Ahmet Davutoglu i Ivan Mrkić počeo je u zgradi Predsjedništva BiH, javila je agencija Anadolija.

Ministri vanjskih poslova informirat će predsjedavajućeg i članove Predsjedništva o trilateralnom savjetodavnom sastanku održanom u okviru priprema za trilateralni sastanak na nivou šefova država, koji će biti održan u Ankari 14. i 15. maja.

Davutoglu: Komšić na trilaterali u Ankari

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, najavio je učešće i člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića na trilateralnom sastanku na nivou šefova država Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine 14. i 15. maja u Ankari.

Podsjetivši kako član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije učestvovao u posjeti bh. zvaničnika Beogradu, Davutoglu je kazao da je Komšić ranije napomenuo kako također neće prisustvovati trilaterali BiH, Srbije i Turske, a čiji će domaćin biti Turska.

“Nakon današnjeg sastanka, Komšić je kazao kako će doći u Ankaru, što nas je zaista obradovalo. Tako da sada pred nama nema nikakvih prepreka. Svi članovi Predsjedništva BiH prisustvovat će trilaterali u Turskoj, zajedno sa turskim predsjednikom Abdullahom Gulom i srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem”, pojasnio je Davutoglu.

Davutoglu je objasnio da je prijašnja odluka Komšića bila reakcija na neke od izjava srbijanskog predsjednika Nikolića, te da takva odluka nema veze sa Turskom.

Oni su prethodno imali zajednički sastanak, kao i odvojene bilateralne susrete.

Mrkić, Lagumdžija i Davutoglu složili su se da je produbljivanje privredne saradnje i zajednički nastup na “četvrtim tržištima” prioritet za tri zemlje, a cilj je prosperitetna zajednička budućnost regiona.

Ministar vanjskih poslova Srbije ocijenio je da ovakvi susreti predstavljaju dalju stabilizaciju područja i jačanje prijateljstva, čime se pravi sigurna razvojna perspektiva u regionu.

Uskoro sporazum

“Politički odnosi su toliko kvalitetni da omogućavaju privredno prožimanje i zajednički nastup na četvrtim tržištima. Sve što smo danas radili u funkciji je samita ali i budućih trilateralnih sastanaka”, rekao je Mrkić na konferenciji za novinare.

Mrkić je najavio da će uoči samita biti potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji između tri zemlje.

“Naše tri zemlje čine sve što je potrebno da se formira zajednička budućnost i da čitav region bude prosperitetan. Istorija nas je isprepletala, sadašnjost nas povezuje, a zasigurno nam je budućnost zajednička “, zaključio je Mrkić.

Prema riječima Zlatka Lagumdžije, sve o čemu se u Sarajevu razgovoralo bila je priprema za samit u Ankari.

“Četiri oblasti će biti u centru pažnje – ekonomija, obrazovanje, kulturna saradnja i turizam”, rekao je Lagumdžija i dodao da je dogovoreno da se ministarski trilateralni sastanci održavaju dva puta godišnje, a predsjednički jednom.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Lagumdžija je rekao da postoje firme u sve tri zemlje koje su zainteresirne da rade zajednički i to u oblasti građevinarstva, energetike, infrastrukture i proizvodnje hrane, a kada se radi o tržištima na kojima bi nastupali, to su Bliski istok, Irak i Afrika, gdje je Turska najzastupljenija od svih zemalja svijeta.

Šef diplomatije Turske istakao je sjajnu atmosferu na sastanku i značaj činjenice da definiranja zajedničke budućnosti.

“Otpočinjanje trilaterala na ministarskom nivou predstavlja odličan podsticaj za pozitivnu atmosferu i razvoj odnosa na bilateralnom nivou”, rekao je Davutoglu, ocijenivši da je u odnosima Srbije i Turske zabilježen veliki porast, a da su dobri odnosi i BiH i Turske i BiH i Srbije.

Obnovljena tekija

Prije ovog sastanka Ahmet Davutoglu i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović su na sarajevskom Memorijalnom kompleksu Kovači odali počast šehidima BiH i prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću.

Ministar vanjskih poslova Turske je izjavio  da Turska “nikada neće zaboraviti šehide i bratsku Bosnu i Hercegovinu”.

“Oni će živjeti u našim srcima”, kazao je on tokom posjete Memorijalnom kompleksu Kovači, prenosi Fena.

Potom su otvorili info pult u Memorijalnom kompleksu Kovači, koji je urađen iz donacije turskog grada Burse i u saradnji sa sarajevskom Općinom Stari grad.

Davutoglu i Izetbegović su obišli i novosagrađenu Mevlevijsku tekiju, koja je ponovo izgrađena uz finansijsku pomoć turske općine Selcuk i putem Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA).

Prvu zaviju (konačište u stilu tekije) sagrađenu u Sarajevu podigao je Isa-beg Ishaković 1462. godine na obali Miljacke. Od princa Eugena, 1697. godine pored 120 džamija uništena je i Mevlevihana, nakon čega ju je 1781. godine Vedžihi-paša ponovo izgradio zajedno s džamijom.

Inače, derviški mevlevijski red je nastao poslije smrti Mevlane Dželaluddina Rumija. Njegovi pripadnici prepoznatljivi su i po svom plesu “sema”, tokom kojeg kružeći slave i veličaju Boga. Iz turskog grada Konje se ovaj red proširio po cijeloj Turskoj i po dijelovima zapadne Azije.

Mevlevijska tekija u Sarajevu je srušena 1957. godine. Sada je ponovo sagrađena u sarajevskom naselju Kovači na lokalitetu ispod Žute tabije, koji je dodijelila Općina Stari Grad.

Tekija će djelovati pod nazivom Balkanski mevlevijsko-istraživački centar.

Izvori: Agencije