Španija izručuje Luku Bojovića Srbiji

Odluka španskog Suda o izručenju Luke Bojovića dolazi samo nekoliko dana nakon ubistva njegovog brata Nikole Bojovića u Beogradu (EPA)

Luka Bojović, pripadnik takozvanog Zemunskog klana, bit će izručen Srbiji, odlučilo je Krivično vijeće Nacionalnog suda u Madridu, prenose mediji iz Španije i Srbije.

Odluka je donijeta da bi se Bojoviću, koji je u februaru prošle godine uhapšen u Valenciji, u Srbiji sudilo za tri ubistva i da bi bio upućen na izdržavanje kazne od 15 mjeseci zbog nelegalnog posjedovanja oružja i osam mjeseci zatvora zbog falsificiranja službenih isprava, objavio je list Danas.

Tročlano sudsko vijeće odlučilo je da se Bojović izruči Srbiji kako bi mu se sudilo za ubistva Dejana Živančevića, Branka Jevtovića Jorge i Milutina Jovičića, počinjena 2004. u Beogradu, kao i zbog pripadništva organiziranoj kriminalnoj grupi.

U drugom dijelu odluke Sud konstatira da je Bojović u Srbiji 2010. godine trebao biti upućen na izdržavanje kazne zatvora i da bi njegovo izručenje Srbiji bilo opravdano “s obzirom na prirodu i ozbiljnost zločina koji mu se pripisuju”.

Zahtjevi odbrane

Bojovićeva odbrana je tokom suđenja u Španiji tvrdila da je suđenje u Srbiji održano u odsustvu njegovog klijenta, smatrajući da bi se suđenje trebalo ponoviti.

Sudsko vijeće je, imajući u vidu ozbiljne optužbe, bez ijednog konkretnog dokaza da Bojović u njih nije umiješan, odbacilo bez daljnjeg komentara sve zahtjeve Bojovićeve odbrane, piše u odluci Suda.

Ipak, na posljednjem ročištu, koje je pred Sudom u Madridu održano u februaru, Luka Bojović se oštro usprotivio zahtjevu za ekstradiciju, zahtijevajući da odluka bude odložena, jer je smatrao da bi njegova prava pred srbijanskim Sudom mogla bila ugrožena i da mu je život u opasnosti.

Njegov zahtjev Sudsko vijeće je odbacilo i 30. aprila donijelo konačnu odluku da Luka Bojović bude izručen Srbiji.

Odluka španskog Suda o izručenju Luke Bojovića Srbiji dolazi samo nekoliko dana nakon ubistva njegovog brata Nikole Bojovića u Beogradu.

Optužbe za ubistvo

Luku Bojovića španska policija uhapsila je u Valenciji u februaru 2012. godine, zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem, Sinišom Petrićem i Vladimirom Mijanovićem.

Od pripadnika ove grupe Srbija jedino nije tražila izručenje Mijanovića. Bojović je napustio Srbiju u junu 2010. godine, nedugo poslije hapšenja Sretka Kalinića u Zagrebu i Miloša Simovića na granici Srbije i Hrvatske.

Za njim je u septembru 2010. raspisana međunarodna potjernica i podignuta optužnica zbog sumnje da je 2004. organizirao ubistvo Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, kada su nastradala dvojica njihovih tjelohranitelja. Bojovića je sa ovim ubistvima povezao Kalinić, koji je Srbiji iz Hrvatske izručen 25. augusta 2010. godine.

Kalinić je sa Bojovićem došao u sukob 2009. godine. Srbijansko Tužilaštvo za organizirani kriminal u optužnici navodi da je Bojović stao na čelo Zemunskog klana poslije ubistva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. godine, a svoju moć učvrstio je nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Izvor: Agencije