Hrvatska obilježila Dan zaštite od melanoma

Od melanoma u svijetu godišnje oboli 132 hiljade ljudi, a više od 40 hiljada umre.

Otkrije li se u ranoj fazi, melanom je izlječiv. Povodom Evropskog dana zaštite od melanoma – građani su mogli obaviti besplatne preglede u Hrvatskoj.

Prije tri godine, radijska voditeljica Irina Čulinović sasvim je slučajno na nozi primijetila sumnjivi madež. 

“To je bio madež koji mi je bio na nozi već neko vrijeme. Jesam ja primjetila da se on malo povećava, ali mi ni po čemu nije bio problem. Nije bio neugledan, taman, nije bio ružan madež.” 

Uspješno izliječena

Ali ružno je bilo ono što je uslijedilo. Nakon pregleda kod dermatologa, dijagnosticiran joj je melanom.

“Uf, strašan osjećaj. Klinac mi je naime tada imao tek tri godine. U 30 sekundi ti se izokrene sve u glavi, prilično strašan osjećaj.” 

Madež joj je uklonjen, a liječenje je bilo uspješno.

“Preboljela jesam, ali ostajem biti pacijent ja mislim do kraja svog života.Svaka tri mjeseca moram na pregled.Bilo je tu još puno dodatnih operacija, ali srećom nijedan od izvađenih madeža nije bio maligan.” 

O onome što je proživjela Irina se ne ustručava javno govoriti. Svjesna je da je znanje ljudi o melanomu vrlo slabo.
„A upravo je podizanje svijesti o raku kože glavni zadatak europskog Dana zaštite od melanoma u okviru kojeg je građanima diljem Hrvatske omogućen besplatni pregled“, izvještava Ivan Čorkalo.

Tako je bilo u zagrebačkoj Bolnici sestara milosrdnica.

“Melanom spada na 11. mjesto po učestalosti svih malignih tumora. Čini oko 3 posto svih tumora i na trećem je mjestu što se tiče tumora kože”, otkriva Sanja Poduje, dermatologinja. 

Oboljelih je iz godine u godinu sve više. Godišnje se dijagnosticira šesto novih slučajeva što je povećanje od 150 posto u odnosu na stanje prije dvadeset godina.

Pregled jednom godišnje

Pregled kod dermatologa trebao bi se obaviti najmanje jednom godišnje ili u slučaju ako se primijeti bilo kakva promjena na madežu ili koži.

“Rizična populacija su osobe svijetle puti, oni imaju manje prirodne zaštite, one osobe koje lako izgaraju i nikad ne potamne,koje imaju svjetlu boju očiju i velik broj madeža iznad 100”, objašnjava Sanja Poduje.  

U zaštiti od melanoma redoviti pregledi su najvažniji, poručuju dermatolozi, jer rano otkrivanje u 99, 9 posto znači i uspješno izliječenje.

Izvor: Al Jazeera