Ugašen požar na Crnom vrhu kod Priboja

Požar je izbio 21. aprila, zahvatio travu i nisko šumsko rastinje, a u gašenju su učestvovale ekipe iz nekoliko gradova (EPA)

Goran Posrkača iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije potvrdio je u nedjelju za agenciju Tanjug da je požar na Crnom Vrhu ugašen.

Prema njegovim riječima, na terenu trenutno dežura pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila.

“Sve ekipe sa strane koje su pomagale u gašenju požara su povučene”, naveo je Posrkuša i kazao da je na terenu, radi dežurstva, ostalo pet pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Prijepolja.

U narednom periodu, prema njegovim riječima, na ovo područje izaći će stručne ekipe Šumskog gazdinstva Prijepolje i inspektori Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije kako bi utvrdile nastalu štetu.

Požar je izbio 21. aprila, zahvatio travu i nisko šumsko rastinje, a u gašenju su učestvovale ekipe iz Čačka, Užica, Kragujevca, Šapca, Novog Pazara, Niša, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši i Raške.

Brojni problemi za vatrogasce

Požar, u teško pristupačnom dijelu kanjona rijeke Uvac, stavljen je pod kontrolu prije dva dana nakon borbe vatrogasaca koji su tokom noći sprečavali da se vatrena stihija proširi na veći dio borove šume.

Korištene su prirodne prepreke, kao i napravljeni prosjeci na pojedinim mjestima. Gašenje, pored nepristupačnosti terena kanjona, otežavala je i velika količina gustog dima, povremeni jak vjetar promjenljivog pravca, kao i visoka dnevna temperatura.

Tokom četvrtka ugašen je požar na otvorenom u mjestu Penezići u općini Priboj, koji je bio zahvatio skoro 15 hektara niskog rastinja i hrastove šume.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova često je tokom sedmice apelirao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru.

Izvor: Agencije