Stanišić i Simatović se vratili u Srbiju

Jovicu Stanišića i Franka Simatovića Haški sud je u četvrtak nepravomoćno oslobodio optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i u BiH (Al Jazeera)

Bivši šef srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovica Stanišić i komandant Jedinice za specijalne operacije Franko Simatović, koje je Haški sud u četvrtak nepravomoćno oslobodio optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i u BiH, doputovali u petak u Beograd, a na aerodromu, gdje ih nije dočekao niko od državnih dužnosnika, izbjegli su novinare, prenosi Hina.

Očekivalo se da će Stanišiić i Simatović na aerodromu u Beogradu održati konferenciju za novinare, ali su, prema neslužbenim saznanjima, iskoristili drugi izlaz iz zgrade.

Državni avion

Stanišić i Simatović poletjeli su u petak ujutro iz Roterdama avionom srbijanske Vlade, nakon što su u četvrtak pušteni iz pritvora Haškog suda, u kojem su proveli nepunih 10 godina, koliko je protiv njih trajao prvostepeni postupak.

Sudsko vijeće ICTY-ja zaključilo je da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za usmjeravanje, organiziranje, opremanje, uvježbavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica državne sigurnosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportirale civile Hrvate, bosanske muslimane, bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Haški tribunal oslobodio krivice Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, zaključivši da nema dokaza da su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u Hrvatskoj i BiH.

Published On 29 May 2013

Haški optuženik Franko Simatović – Frenki provest će zimske praznike u Beogradu ukoliko Vlada Srbije garantira da će ga nadzirati i vratiti na suđenje.

Published On 13 Dec 2011
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO