Usvojena Ohridska deklaracija o saradnji

Vizija o budućnosti će se ostvariti ako budemo sarađivali i ako budemo dobri susjedi, jedna je od poruka sa Ohridskog samita o regionalniog saradnji.

Regionalni ministri vanjskih poslova su se sastali, uprkos otkazivanju predsjedničkog samita koji je trebalo da se održi na istom mjestu.

Ono u čemu su omanuli šefovi država, uspjeli su šefovi diplomatija. U Ohridu su se ekspresno našli predstavnici Srbije, Hrvatske, Grčke, Kosova, Crne Gore i drugih zemalja regije, javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Koraci ka pomirenju

U opuštenoj atmosferi pola dana su razgovarali o svojim uspjesima. Makedonija završava predsjedavanje Procesa saradnje Jugoistočne Evrope i predaje štafetu Rumuniji.

“Konstatovali smo da drugi put Makedonija predsjedava ovoj regionalnoj inicijativi. Pre dvanaest godina kada je predsjedavala R. Makedonija, sa nama je samo jedna zemlja bila članica Evropske unije i dve zemlje članice NATO-a. Danas imamo četiri, a ulaskom Hrvatske pet zemalja članica EU-a i sedam NATOa- članica koji su deo ove naše porodice”, kazao je Nikola Poposki, makedonski ministar vanjskih poslova.

Niko od učesnika nije propustio da pomene aprilski dogovor Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

Evropska unija je zadovoljna učešćem kosovskog predstavnika, uz poruku da se nastavi s radom i velikim poslom u regiji.

“Politički dogovor od 19. aprila i sporazum o implementaciji između Beograda i Prištine pokazuje da, ako ima volje, posvećenosti političara, uz određenu pomoć Evropske unije, velika pitanja mogu biti riješena i ogromni koraci mogu biti načinjeni u pomirenju. Nadam se, i to je bila moja poruka danas, da će to predstavljati inspiraciju za sve lidere Zapadnog Balkana”, poručio je komesar za proširenje EU-a Štefan Fule.

U petak nije bilo ni traga od napetosti koja je nastala nakon otkazivanja predsjedničkog samita, koji je bio planiran za subotu. 

U istoj prostoriji sjedili su srpski ministar vanjskih poslova i zamjenik njegovog kosovskog kolege.

Zadovoljstvo saradnjom

„Razgovarali smo o potrebi da ne bude drama svaki put kada treba da se sastanemo. Nadamo da neće biti više takvih situacija svaki put kada treba da se sastanemo na regionalnim sastancima”, naveo je Petrit Selimi, zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova.

Nakon nekoliko sati skup je završen, a učesnici su se razišli zadovoljni. Neki na bilateralne susrete, a neki kućama.

„Bilo je najava kako će sastanak biti održan u takozvanoj gimnih formuli, onako kako to rade ministri Evropske unije na neformalnim susretima. Ipak, iako su učesnici bili predstavljeni samo svojim imenom – donesena je Ohridska deklaracija, u kojoj su, između ostalog, učesnici naveli kako su zadovoljni situacijom u Jugoistočnoj Evropi, pa i toliko osporavanom međusobnom saradnjom“, javio je iz Al Jazeerin Stefan Goranović.

Izvor: Al Jazeera