Rusi otvaraju prvu bušotinu u BiH

Ugovor predviđa investiciju od 176 miliona eura i otvaranje 500 novih radnih mjesta (AFP)

Preduzeće Jadran-Naftagas, zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije (NIS) i ruske kompanije NeftegazInKor svečano u četvrtak otvaraju prvu istražnu bušotinu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) kod Obudovca u općini Bosanski Šamac, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

“Početak bušenja bit će obilježen uz svečanost u 13 časova. Prisustvovat će, između ostalih, predsjednik RS-a Milorad Dodik, ministri u entitetskoj Vladi i predstavnici kompanije Jadran-naftagas iz Banja Luke. Ova zajednička kompanija je 2011. dobila koncesiju Vlade za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u narednih 28 godina”, javlja Smiljanić. 

“Tokom protekle dvije godine uložili su preko 10 miliona evra u istraživanja i isto toliko su najavili da će uložiti i ove godine. Proveli su geološka istraživanja na području nekoliko opština – Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Bijeljine. Ta istraživanja u toku su na području Prnjavora. Nakon Šamca, istražne bušotine su najavili za nekoliko mjeseci i u Bijeljini.”

“Ukupna investicija bit će preko 176 miliona evra, i istraživanje i eksploatacija, a trebalo bi da otvori i 500 radnih mjesta. “, kaže Smiljanić.

Koncesijski ugovor

Svečanom otvaranju prisustvovat će generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, zamjenik generalnog direktora Zarubežnjefta, majke kompanije NeftegazInKora Aleksandr Jurevič Voronjin i visoki zvaničnici iz Vlade i Predsjedništva RS-a, navedeno je u saopćenju NIS-a.

Ministar industrije energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević u ranijim izjavama banjalučkim medijima rekao je da su na osnovu dosadašnjih ispitivanja locirane dva potencijalna ležišta nafte i gasa – u regijama Posavine i Semberije.

U toku 2012. u istraživanje nalazišta je uloženo blizu 11,6 miliona konvertibilnih maraka, dok u ovoj godini RS očekuje investiranje dodatnih skoro 26 miliona maraka (otprilike 13,3 miliona eura), objasnio je ministar Kovačević.

Prema rezultatima do sada provedenih naftno-geoloških istraživanja, procjene su da u RS ima približno blizu 50 miliona tona sirove nafte i te procjene temelje sa na podacima starim dvadesetak godina.

Prošle godine su u okviru istraživanja provedena regionalna geofizička ispitivanja na teritorijama općina Bosanski Novi (Novi Grad), Kozarska (Bosanska) Dubica, Kostajnica, Prijedor, Oštra Luka, Banja Luka, Čelinac, Laktaši, Doboj, Prnjavor, Lopare, Ugljevik, Bijeljina i Zvornik.

Projekt istraživanja i eksploatacije nafte i gasa zvanično je počeo u RS-u još u septembru 2011. godine, kada je potpisan koncesijski ugovor sa ruskim partnerima na period od 28 godina.

Tim ugovorom je predviđena investicija skoro 345 miliona maraka (176,4 miliona eura) i otvaranje blizu 500 novih radnih mjesta u procesu eksploatacije nafte i gasa.

Izvor: Al Jazeera i agencije