Sve teže finansijsko stanje u Mostaru

Ionako teška finansijska situacija u Mostaru dodatno se pogoršava. Brojne institucije koje zavise od budžeta ovog grada su u štrajku – zbog političkih previranja i nesuglasica o gradskom budžetu, u ovoj godini primili su dvije plate.

Svi koji su u srijedu u Mostaru trebali izvaditi rodni list ili ovjeriti bilo kakve dokumente, naišli su na zatvorena vrata gradskih službi.

„Svi štrajkuju, pa moraju i oni! Mi, građani, trebamo ovjeriti dokumente. Ako neka vrata budu otvorena – budu, ne budu – vratiš se kući“, kaže stanovnica grada na Neretvi Enisa Tufek.

Iz Gradske uprave Mostara su obavijestili da je gradonačelnik na odmoru, dok je istovremeno Sindikat Gradske uprave krenuo u štrajk upozorenja.

Vatrogasci u štrajku

I mostarski vatrogasci su u potpunosti obustavili rad. Na ovaj korak su, tvrde, primorani jer nemaju više uslova za rad, strpljenja ni novca. Neće izlaziti na intervencije, a reagovati će samo u situacijama u kojima su ugroženi ljudski životi.

„Odgovornima najviše zamjeramo što dovode ovaj grad i vatrogasce u finansijski kolaps. I gospodin gradonačelnik Ljubo Bešlić i drugi političari pozivaju na razum i strpljenje, ali svi oni imaju redovna primanja“, rekao je vatrogasac Azur Čomor.

„Vladajuće strukture neće da shvate koja je važnost ove službe za grad, dok god ne počnu požari. Sad pada kiša i oni jednostavno ne vode brigu o vatrogascima.“

U štrajku su i dječiji vrtići, te i druge ustanove koje ovise o gradskom budžetu.

„Svi su nezadovoljni, i vatrogasci i gradska uprava. Povratnu informaciju nemamo. Gradonačelnik je na odmoru, a ovakvo stanje će se nastaviti sve dok se gradske vlasti ne uozbilje i ne počnu raditi svoj posao, tj. brinuti o svojim građanima i isplaćivati nam ionako mizerne plaće“, navodi Dajana Golemac iz Sindikata dječjih vrtića.

Nema plata

Gradskom vijeću je istekao mandat s danom objave službenih rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Grad je u ovu godinu ušao bez zakonodavne vlasti.

Klub Bošnjaka je dva puta pokušao usvojiti odluku o privremenom finansiranju Mostara, no, gradonačelnik Bešlić, koji je iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, je te odluke oba puta osporio i samostalno je odlučio proglasiti budžet.

To je, pak, rezultiralo podizanjem krivične prijave protiv njega, jer Klub Bošnjaka i mostarska Stranka demokratske akcije smatraju da je time zloupotrijebio svoje ovlasti, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

„Sve dok se Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona ne izjasni ima li elemenata kaznenog djela u potezu gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, kojim je samostalno proglasio gradski budžet za tekuću godinu, neće biti plata za korisnike budžeta“, dodaje on.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Visoki predstavnik smatra da je budžet za 2013, koji je proglasio gradonačelnik, posljednji u nizu jednostranih koraka, dok službama i institucijama prijeti kolaps.

08 Apr 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO