SPC: Sinod prihvatio ostavku Kačavende

Sinod je imao mogućnost i da smijeni pa čak i raščini vladiku ili ga prevede u red običnih monaha ili laika (AP)

Sinod Srpske pravoslavne crkve usvojio je ostavku vladike Vasilija Kačavende na mjesto episkopa zvorničko-tuzlanskog.

U saopćenju crkvene vlade se navodi da je episkop Vasilije razrešenje od službe aktivnog episkopa podnio 6. novembra prošle godine iz zdravstvenih razloga, kao i da je tada njegova ostavka načelno bila prihvaćena.

Napominje se da je on, radi završetka započetih projekata, zamoljen da ostane u službi do maja ove godine, odnosno do redovne sjednice Sabora, prenosi Tanjug. 

U posljednjih nekoliko dana u javnost su procurile kompromitirajuće video-snimke vladike Kačavende u društvu nepoznatih mladića. Konačnu odluku o Vladiki, Sinod će donijeti na Saboru u maju.

Kačavenda nije želio komentirati odluku Sinoda.

Do odluke Sabora SPC-a za administratora eparhija zvorničko – tuzlanske imenovan je episkop Jefrem, pišu mediji u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Snimci su predočeni Svetom sinodu SPC-a još u novembru prošle godine. Snimke su, kao se tvrdi, načinjene specijalnom kamerom ugrađenom u sat.

Podizanje tužbi

Sinod SPC-a, kojim je predsjedavao patrijarh Irinej, poslije njihovog objavljivanja na internet mrežama aktivirao je zahtjev za penzioniranje Vasilija Kačavende.

Sinod je imao mogućnost i da smijeni, pa čak i raščini vladiku, ili ga prevede u red običnih monaha ili laika, pišu agencije.

O tome se može odlučivati u crkveno-sudskom postupku koji vodi patrijarh i 11 vladika.

Vasilije Kačavenda poslije objavljivanja snimaka zaprijetio je svim medijima podizanjem tužbi.

Kako su objavili mediji, Sinod raspolaže i kompromitirajućim fotografijama, ali i svjedočenjima 40 mladića i sveštenika Eparhije zvorničko-tuzlanske, koji govore o nemoralnim radnjama Vasilija Kačavende.

Reakcije

Predsjednik Skupštine Međureligijskog vijeća (MRV) u BiH episkop Grigorije upitan za slučaj vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende  kazao je ranije u ponedjeljak novinarima u Sarajevu da će „vjerovatno crkveni sud raditi svoj posao“.

“Samo, kao što znate, u crkvi se stvari ne dešavaju tako brzo. Sve ide sporije i nije tako jednostavno. Vjernicima savjetujem da ne osuđuju nikoga, da vidimo šta je tu istina. Kad se pokaže šta je istina, onda treba opet, to je ta paradoksalnost naše vjere, da ne mrzimo čovjeka nego da se molimo za njega. Stvar je u tome da ne dozvolimo, bilo kome, da povrjeđuje druge ljude”, kazao je novinarima Grigorije, prenosi Fena. 

I vrhbosanski nadbiskup uzoriti kardinal Vinko Puljić je mišljenja da sud treba raditi svoj posao i da se niko ne može osuditi prije sudskog procesa.

“Razumljivo da nam je stalo do morala, ali ne možemo nikoga osuditi prije sudskog procesa. Molimo sud da radi svoj posao, a mi ćemo podržati proces pomirenja i praštanja”, kazao je Puljić koji je član MRV u BiH.

Izvor: Agencije