Predsjedništvo BiH u Francuskoj o ulaganjima

Predsjedništvo BiH francuske kompanije pozvalo na veća ulaganja (EPA)
Predsjedništvo BiH francuske kompanije pozvalo na veća ulaganja (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarali su u srijedu u Parizu sa predstavnicima francuskih kompanija, članovima francuskog Udruženja poslodavaca MEDEF, o mogućnostima ulaganja tih kompanija u BiH.

Iz Predsjedništva BiH saopćeno je da su Radmanović i Izetbegović istakli kako je BiH uradila potrebne reforme kojima se garantuje jednak tretman stranih ulaganja.

Uz konstataciju da su investicije Francuske u BiH na nedopustivo niskom nivou, oni su pozvali na povećanje francuskih ulaganja u privredu, istakavši kako je ova posjeta dobra prilika da se to promijeni, kako zbog geografskog položaja BiH, tako i zbog procesa pristupanja EU-u.

Radmanović i Izetbegović informisali su predstavnike francuskih kompanija o političkim i ekonomskim prilikama u BiH.

Interes za ulaganje

MEDEF Internacional osnovan je 1989. godine i okuplja 800.000 francuskih preduzeća koja posluju širom svijeta, a glavna mu je misija da daje podršku poslovanju francuskih kompanija u svijetu.

Ovo Udruženje redovno organizira sastanke sa predstavnicima drugih država na najvišem nivou i poslovnim ljudima iz drugih zemalja. Godišnje MEDEF Internacional organizuje blizu 50 ovakvih skupova, od čega 20 na najvišem nivou sa šefovima država.

U ime MEDEF Internacionala sastankom je predsjedavao Charles Paradis, predsjednik Vijeća za saradnju preduzeća Francuske i BiH, osnovanog 1996. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija koje već rade i imaju svoje investicije u BiH, kao i one koje su zainteresirane za ulaganja u BiH u oblasti infrastrukture, energetike i poljoprivredno-prerađivačke industrije.

Nakon uvodnih izlaganja Radmanovića i Izetbegovića predstavnici francuskih kompanija postavljali su gostima konkretna pitanja o mogućnostima ulaganja u BiH u pojedinim oblastima. 

Izvor: Agencije


Povezane

U Sarajevu se održava investicijska konferencija Sarajevo Business Forum. Za razliku od prethodne tri na kojima su svjetskim investitorima predstavljeni projekti iz Bosne i Hercegovine, ali i regije, na ovogodišnjem forumu u središtu pozornosti je pitanje kako napraviti dobro investicijsko okruženje. Naš gost je Fikret Čaušević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Može li se u državama regije živjeti od turizma, koliko se ulaže u ovu unosnu privrednu granu? Šta nedostaje u turističkoj ponudi i kako privući goste iz dalekih zemalja? Mogu li balkanski temparament i gostoprimstvo biti dovoljni gostima koji žele potrošiti na zabavu i luksuz? Crna Gora i Hrvatska iz godine u godinu bilježe višemilionske […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO