Ivanov otkazao Ohridski samit

Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov otkazao je Samit zemalja Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) koji je trebao biti održan u Ohridu, javila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.
 
Samit je narednog vikenda trebao okupiti šefove država regije. Odluka je uslijedila nakon što su delegacije Albanije i Hrvatske otkazale učečće zbog nepozivanja Kosova.
 
Predsjednik Ivanov objašnjava da je otkazivanje Samita u državnom interesu i dostojanstvu Makedonije, te dodaje da je postupio u skladu sa svim pravilima.
 
“Makedonija ne želi biti sudionik igre vetom, a ponajmanje bojkotom”, rekao je Ivanov.

Prije objave te odluke objavljeno je da predsjednici Hrvatske i Albanije neće doći na Samit, jer pod utjecajem Srbije, Kosovo nije ni pozvano. 


Arsim Zekoli o otkazivanju Ohridskog samita

“Makedonija je u cijelosti postupila u skladu s propisima SEECP-a. Nažalost, stare balkanske predrasude i kompleksi ponovno su oživjeli uoči ovog Samita. Neću dopustiti da se propisi krše preko leđa Makedonije, niti da Makedonija za to plaća”, rekao je Ivanov. “Izazovi se rješavaju dijalogom”, poručio je makedonski predsjednik.

“Dali smo sve od sebe da čelnike regije dovedemo za isti stol”, rekao je i idućem organizatoru poželio uspjeh i da se taj samit “održi na evropskijem Balkanu”.

Ranije u srijedu, hrvatski predsjednik Ivo Josipović otkazao je učešće na skupu u Ohridu.

Josipović smatra da bi cilj takvih skupova trebalo da bude uključivanje svih zemalja u regionalnu saradnju.
 
Samit procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi trebalo je da okupi čelnike zemalja s Balkana i jugoistočne Evrope.
 
Pet od 12 zemalja članica te asocijacije još nije priznalo nezavisnost Kosova – to su Srbija, Rumunija, Moldavija, Bosna i Hercegovina i Grčka, koja je od starta odbila učešće, ali iz drugih razloga.
 
Selimi: Neodgovorno ponašanje

Zamjenik ministra vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi tvrdi da protivljenje Beograda učestvovanju kosovske predsjednice Atifete Jahjaga na regionalnom skupu 1. juna na Ohridu nije u skladu sa Sporazumom o normalizaciji odnosa, koji su premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci parafirali u Briselu i da može dovesti u pitanje njegovo provođenje.

Selimi u intervjuu za dnevni list Danas kaže da se tačka 14. Sporazuma odnosi na to da nijedna strana ne smije blokirati drugu u procesu evropskih integracija.

“Ovo neodgovorno ponašanje Vlade Srbije neće ostati bez odgovora, jer narušava suštinu dobre volje koja je iskazana da bi se normalizovali odnosi Kosova i Srbije”, rekao je Selimi i dodao da odluka Srbije o blokiranju učešća Kosova na samitu predstavlja najveći izazov do sada.

Potpuna primjena

Govoreći o elementima plana za implementaciju, Selimi je rekao da se njegovi ključni elementi temelje na nekoliko faza – na potrebi za zatvaranjem paralelnih institucija, za raspuštanjem nelegalnih srpskih sigurnosnih struktura na način na koji će to verifikovati EULEX i KFOR, a nakon čega će se Srbi na Kosovu moći prijaviti za poslove u policiji i sudovima Kosova.

U kasnijim etapama, kako je dodao, treba organizirati izbore na cijelom Kosovu, uključujući i opštine na sjeveru i u skladu sa kosovskim zakonima, kako bi na “sjeveru postojali demokratski izabrani predstavnici Srba koji bi mogli oformiti zajednicu opština u saradnji s kosovskim vlastima, kao što je predviđeno Ustavom Kosova”.

Selimi tvrdi i to da je Srbija pokušala ublažiti pojedine tačke, ali EU i “partneri” Prištine “zastupaju čvrst stav da cijeli plan mora biti primenjen”.

Upitan da li su do kraja sedmice mogući novi sastanci Dačića i Thacija ili nekih drugih predstavnika dvije strane, Selimi je rekao da je na premijerima i visokoj predstavnici EU-a Catherine Ashton da donesu odluku o agendi.

Međutim, kako je rekao, jasno je da se “mora riješiti pitanje ilegalne distribucije električne energije Srbije na sjeveru Kosova i ilegalnih operatera usluga mobilne telefonije, kako bi se ispunili uslovi koje su postavili EK i države članice EU-a”.

Evropski duh

Govoreći o uspostavljanju oficira za vezu, Selimi je rekao da Kancelarije trebaju biti otvorene uskoro, a da se oficiri za vezu redovno sastaju kako bi se uvjerili da će njihov rad ubrzo početi.

“Naš ambasador Lulzim Peci će se uskoro preseliti u Beograd iz Štokholma, sa još troje ili četvoro zaposlenih. Naši zahtjevi su se odnosili na garancije Srbije u vezi sa sigurnošću i imunitetom, kako bi bilo ispunjeno ono što se očekuje”, rekao je Selimi.

Predstavnici Evropske unije u Srbiji poručili su da bi željeli vidjeti Kosovo na Ohridskom samitu, jer bi to bilo u evropskom duhu.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO