Svađa HDZ-a i SDP-a zbog propusta na maturi

Odgoda ispita iz hrvatskog jezika sramotna za školski sistem, rekao zastupnik Reiner (lijevo) (Patrik Macek / PIXSELL)

Potpredsjednik hrvatskog Sabora Željko Reiner (HDZ) skandaloznim je nazvao propuste u održavanju državne mature, ocijenivši da se ne radi samo o propustima koordinatora državne mature, nego o grešci u sistemu.

Reiner je to rekao nakon desetominutne stanke koju je Klub HDZ-a zatražio kako bi se izjasnio o činjenici da su koordinatori državne mature u Senju, Đakovu i Splitu umjesto eseja koji se trebao održati u ponedjeljak učenicima greškom podijelili ispit iz hrvatskog jezika, prenosi Hina.

Zbog toga je polaganje tog ispita u cijeloj Hrvatskoj odgođeno za petak. Ispit iz grčkog jezika, koji se trebao održati u petak, odgađa se za 11. juni.

“Odgoda ispita iz hrvatskog jezika veliki je problem, ne samo za maturante nego i za njihove obitelji, koje zajedno s njima prolaze to stresno razdoblje. To je sramotno za cijeli školski sustav”, rekao je Reiner, ustvrdivši da je odgodom ispita pogođeno više od četvrt miliona maturanata i članova njihovih porodica.

Ogorčeni maturanti

Upozorio je na to da su maturanti ogorčeni, jer im je poremećen plan učenja u razdoblju velikih iščekivanja i napetosti, a uvjeren je i da će odgoda utjecati na uspjeh mnogih maturanata.

Činjenicu da se ista greška dogodila u tri škole u različitim dijelovima Hrvatske protumačio je kao dokaz da je riječ o grešci sistema.

“Mi ovdje ne želimo politizirati i tražiti krivca. Nećemo prozivati ministra kojem se svakih nekoliko dana u sustavu dogodi neki skandal. Umjesto da se bavi, primjerice, Mamićem, kojem je poručio da se pljune u lice ili komentiranjem presuda Ustavnog suda, ministar bi se trebao baviti oni što mu je osnovna zadaća, a to je školstvo i obrazovanje, no očito je da se on time ne bavi”, ustvrdio je Reiner.

Upozorio je i na to da se ministar nije izvinio za probleme s državnom maturom, te izrazio “ozbiljnu zabrinutost za funkcioniranje školstva u kojem se takvi propusti događaju”.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić (SDP) komentirao je Reinerovo izlaganje.

“Vjerujem da je svima u interesu da matura prođe najbolje što može, slažem se s uvaženim kolegom potpredsjednikom Reinerom. Koliko znam, troje koordinatora koji su za ovo krivi su smijenjeni. Nikome ne može biti drago što se to dogodilo. Ne možemo, što ste i Vi rekli, tražiti odgovornost ministra, to je greška koordinatora”, rekao je Stazić.

Na to je u ime Kluba zastupnika HDZ-a reagirao Ivan Šuker.

“Ovo što ste napravili je presedan. Nemate pravo s pozicije predsjedavajućeg, ne možete to raditi”, zamjerio je predsjedniku Sabora Šuker, na što je SDP-ov potpredsjednik pomirljivo odgovorio.

“Ja sam se samo složio s njim, prelazimo na raspravu”, zaključio je Stazić.

U daljem toku sjednice Sabor je raspravljao o prijedlogu Zakona o državnim potporama, s obzirom na to da pristupanjem Hrvatske Evropskoj uniji glavni poslovi sistema državnih potpora, koje trenutno obavlja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, prelaze pod isključivu nadležnost Evropske komisije.

Izvor: Agencije