Crnogorski novinari traže zaštitu

Crna Gora posljednjih godina bilježi brojne napade na novinare, te spore istrage i procesuiranja počinitelja, zbog čega je ova zemlja često upozoravana iz institucija Evropske unije i novinarskih organizacija.

Udruženje novinara Crne Gore zatražilo je da se uz novinarsku profesiju veže status službenih osoba.

Devet godina nakon ubistva direktora lista Dan Duška Jovanovića postoji niz otvorenih pitanja.

Rafalima u ponoć  ubijen je ispred svoje redakcije. Izrečena je jedna presuda za saučesništvo, a i dalje je nepoznato ime nalogodavca i počinitelja.

Jovanovićeve kolege kažu da je to  dokaz nesposobnosti države.

Bez rezultata

“Možete zamisliti kako razmišlja i kako se osjeća mladi novinar koji danas počinje pun ideala da piše o raznim društvenim problemima, kada večeras dođe ovdje i zapali svijeću za pokoj duše svog urednika i zna da punih 3.200 dana ništa nije urađeno da bi se ovaj zločin rasvijetlio”, kaže Nikola Marković, urednik Dana.

Ubistvo Jovanovića samo je jedan od primjera nasilja prema novinarima.

Mihailo Jovović, urednik Vijesti, tri i po godine sudski se sporio  sa gradonačelnikom Podgorice i njegovim sinom zbog napada prilikom pokušaja fotografiranja  nepropisno parkiranog vozila prvog čovjeka Podgorice. 

Na kraju su izrečene  uslovna i novčana kazna.

“Meni je od tog političkog kvaliteta muka, jer svaku noć kada dođem kući, izlazim iz kola, ja pažljivo pogledam ima li nekoga da me sačeka tu”, kaže Jovović.

Zbog ovakvih i sličnih iskustava novinari su zatražili poseban radni status kako bi bez straha i pritisaka obavljali svoj posao.

“Inicijativa da novinari u Crnoj Gori dobiju status službenih lica postoji već godinama. Međutim, bez rezultata. Ministarstvo pravde prošlog mjeseca odbilo je prijedlog da se u krivični zakonik uvrsti krivično djelo sprečavanja novinara u obavljanju profesionalnog zadatka i napad na novinara”, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Zašto, nismo dobili odgovor. Nisu ni novinari, koji od ministra traže obezbjeđenje ovog statusa i stroge kazne za napadače.

“Ponašanje Crnogorske Vlade u cijeloj toj situaciji je prilično konfuzno, što pokazuje da ona nema jasan ni cilj, a ni volju da to spriječi, jer ako bi Vlada propisala drastične kazne, malo bi se ko usudio da napada novinare kao do sada”, kaže Novak Uskoković iz Sindikata medija Crne Gore.

U Crnoj Gori proteklih  devet godina bilo je desetak napada na novinare, a nijedan slučaj nije do kraja rasvijetljen.

Izvor: Al Jazeera