Albanija neće na Ohridski samit

Albanski predsjednik Bujar Nišani odlučio da ne ide na samit jer kosovska predsjednica nije pozvana (AP)
Albanski predsjednik Bujar Nišani odlučio da ne ide na samit jer kosovska predsjednica nije pozvana (AP)

Albanski predsjednik Bujar Nišani otkazao je sudjelovanje na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi u Ohridu, jer na samit nije pozvana kosovska predsjednica Atifete Jahjaga.

Samit se održava u nedjelju, a makedonski organizatori, zbog protivljenja Srbije, poziv za sudjelovanje nisu uputili Kosovu.

Kosovska predsjednica smatra da je to suprotno Sporazumu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, prema kojem nijedna strana neće ometati napredak druge na putu integracija.

Predstavnici Evropske unije u Srbiji poručili su da bi željeli da vide Kosovo na Ohridskom samitu, jer bi to bilo u evropskom duhu.

Stav BiH

Objavljeno je kako je i Bosna i Hercegovina tražila nesudjelovanje Kosova, o čemu u Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje nemaju informacija.

Takva odluka nije donesena ni na sjednicama Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Službeno Sarajevo u Ohridu bi trebao predstavljati predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Ranije ove sedmice, iz Kabineta predsjednika Makedonije Đorga Ivanova saopćeno je  da samit PSJE ima utvrđen format i strukturu i, saglasno osnivačkom aktu i dosadašnjoj praksi, Makedonija ne može Kosovo pozivati bez saglasnosti drugih, posebno kada je stavljeno do znanja da bi zbog takvog poteza “neke zemlje članice otkazale učešće”.

Napominjući da Makedonija ostaje privržena principu uključivanja u regionalnu saradnju, iz Kabineta su poručili da će, čim za to budu postojali uvjeti, Kosovo biti priključeno PSJE-u.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO