Sahrana članova porodice Karađorđević

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića položeni su u nedjelju u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu u Srbiji.

Kovčezi su položeni u porodičnu grobnicu Karađorđevića nakon svete liturgije koju je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom.

Ranije ove godine, posmrtni ostaci članova porodice Karađorđević preneseni su u Srbiju iz drugih država.

Petar II napustio je zemlju za vrijeme Drugog svjetskog rata. Živio je u Velikoj Britaniji, a umro u Americi, gdje je i sahranjen.

Nakon polaganja posmrtnih ostataka u kriptu Mauzoleja, Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić apelirao je na nacionalno jedinstvo i pomirenje.

“Ovim je zalepljen poslednji deo mozaika koji govori o istoriji našeg naroda i države. Prošlost se ne može izmeniti, ali greške se danas ispravljaju. Zato je važno da srpski narod u budućnosti bude jedinstven, da ne pravi greške“, rekao je Dačić, obraćajući se građanima ispred zadužbine porodice Karađorđević.

“Ideologija je mnogo, a Srbija je jedna”, rekao je Dačić.

‘Historijski trenutak’

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio: “Mi više sebi ne možemo, ne smemo da dozvolimo podele i nepravdu. Na to nas obavezuju naši preci, koji su podneli nesebičnu žrtvu za otadžbinu”.

“Kod nas su podele i zavade česta pojava, čak i među braćom i sestrama, ponekad i ni oko čega. Jedan od sukoba nastao je tokom Drugog svetskog rata i imao je tragičan epilog, čije posledice osećamo i danas”, kazao je on.

“Moja dužnost, kao predsednika svih građana, bez obzira na bilo kakvu, pa i političku podelu, jeste da učinim sve i doprinesem konačnom pomirenju i jedinstvu našeg naroda. Dao sam i sopstveni primer”, rekao je Nikolić.

Princ Aleksandar Drugi Karađorđević izjavio je da je predugo trajalo lutanje i izgnanstvo njegovih predaka i dodao da su živjeli i umirali na različitim stranama svijeta.

“Danas su ovde, na Oplencu, među svojim Karađorđevićima i među svojim Srbima. Za mene kao starešinu kraljevskog doma i kao Karađorđevog potomka, ovo je veliki dan, tužan, ali svečan – pun emocija i ličnih uspomena. Ovo je istorijski trenutak za kraljevsku porodicu, ali i za ceo srpski narod i Srbiju”, rekao je on.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je ispravljena velika historijska nepravda polaganjem posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u kriptu Mauzoleja porodice Karađorđević u crkvi Svetog Đorđa.

“Ljudski je grešiti, ali i shvatiti da se greši i pokajati se”, naglasio je patrijarh Irinej.

Sahrani su prisustvovali i članovi i predstavnici brojnih kraljevskih porodica, među kojima je princ Edward, vojvoda od Kenta, koji predvodi britansku kraljevsku porodicu, jordanski kralj Abdullah,  izaslanik japanskog kralja i drugi, prenosi Tanjug.

Građani odali počast

Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Marije, kraljice Aleksandre i kraljevića Andreja stigli su u subotu poslijepodne u crkvu Svetog Ðorđa na Oplencu, a prethodno su iz kapele na beogradskom Dedinju bili preneseni u Sabornu crkvu u prijestolnici Srbije, gdje su im brojni građani odali počast.

U kripti crkve Svetog Ðorđa, počivaju i kraljevi Petar Prvi Karađorđević i Aleksandar Prvi Karađorđević, knez Pavle, knez Aleksandar i rodonačelnik dinastije  Karađorđe Petrović.

Crkva Svetog Ðorđa je zadužbina Kralja Petra I, izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine.

Kralj Petar Drugi bio je sahranjen u crkvi u Libertyvilleu u Ilinoisu, kraljica Aleksandra na kraljevskom groblju grčke palate Tatoi, kraljica Marija na kraljevskom groblju pored britanskog zamka Windsor, a kraljević Andrej na groblju manastira Nova Gračanica u Ilinoisu.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića preneseni su u Srbiju 22. januara, njegove majke Marije 29. aprila, kraljice Aleksandre 9. maja, dok su ostaci kraljevića Andreja preneseni 15. maja.

U oktobru prošle godine, u Srbiji je održana ceremonija polaganja posmrtnih ostataka posljednjeg vladara Kraljevine Jugoslavije, kneza Pavla Karađorđevića, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića.

Njihovi posmrtni ostaci ranije su preneseni iz Lozane.

Kneza Pavla su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata, zbog prihvatanja Trojnog pakta, proglasile ratnim zločincem i oduzele mu sva građanska prava i imovinu u zemlji, a rehabilitiran je 15. decembra 2011, čime je poništena odluka iz 1945.

Izvori: Al Jazeera i agencije