Tužitelji najavili optužnicu protiv Budimira

Tužilaštvo BiH uložit će žalbu na odluku Suda BiH o puštanju iz pritvora predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, a najavljuju i optužnicu.

Predsjednik FBiH, osumnjičen za primanje mita za pomilovanja, nakon gotovo jednomesečnog pritvora vikend provodi u porodičnom okruženju i najavljuje povratak na posao.

Cijeli slučaj otvara brojna pravna i politička pitanja. Predsjednik iza rešetaka rijetko je viđen slučaj, ali moguć po bh. pravosuđu koje, s druge strane, ne daje rješenja šta kad se to i dogodi.

Povratak na posao

Istraga nad Budimirom i saradnicima intenzivno se nastavlja, poručuju iz Tužilaštva BiH.

Čekaju Odluku Suda o puštanju iz pritvora Budimira i drugih osumnjičenih kako bi se na nju mogli žaliti. Uskoro će, tvrde, biti podignuta i optužnica.

“Nakon podizanja optužnice javnost i građani će imati uvid o kakvoj se ozbiljnoj istrazi Tužiteljstva i policije, radi te s kakvim dokazima raspolažu Tužiteljsvo i policija”, kaže glasnogovornik Tužilaštva Boris Grubešić.


Nedim Ademović o slučaju Budimir

U Uredu predsjednika Federacije BiH očekuju, pak, što skoriji povratak Živka Budimira. No, hoće li već u ponedjeljak biti na radnom mjestu, ne mogu potvrditi. Budimir se sinoć oprostio s jednomjesečnim pritvorom u mostarskom zatvoru u nakani punog angažmana na dužnosti koju i dalje obnaša.

“Nastavit ću, ja se nadam bez zapreka, obavljati dužnost predsjednika FBiH”, rekao je Budimir u petak navečer, te dodao da će provesti vikend s porodicom, te razmisliti hoće li se vratiti na posao u ponedjeljak.

Budimir se kratko osvrnuo i na istragu koja koja ga sumnjiči za uzimanje mita za pomilovanja zatvorenika.

“Mogu samo reći da nemam nikakvih spoznaja o tome da postoji neka kriminalna organizirana skupina. Što se tiče pomilovanja, radio sam ih u skladu sa svojom savješću.”

Budimirovi saradnici i stranačke kolege sve povezuju s političkim procesima u Federaciji BiH.

Živko Budimir pritvoren je zbog dijeljenja predsjedničkih pomilovanja. On i saradnici osumnjičeni su za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlasti, protivzakonito posredovanje, te davanje i primanje mita, dara ili drugih oblika koristi.

Nastavak političke krize

Iz Tužilaštva su, odmah po privođenju entitetskog predsjednika i njegovih saradnika, najavili daljnje korake i optužnicu.

Ona još nije podignuta, ali je, u svrhu istrage, Budimiru i saradnicima bio određen jednomjesečni pritvor, a tražio se i dodatni dvomjesečni.

Budimir je, u međuvremenu, tražio  da mu se iza rešetaka omogući obavljanje predsjedničke dužnosti, čemu su se usprotivili tužitelji, a zabranili suci.

“Sud BiH je prihvatio mišljenje, a posebno imajući u vidu težinu, karakter i posljedice krivičnih djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret”, rekla je glasnogovornica Suda BiH Aida Delić-Vološ.

Slučaj je dodatno produbio političku krizu u Federaciji. Održane su žučne parlamentarne rasprave.

Osnovana je komisija za utvrđivanja činjenice je li Budimir dostojan obavljati dužnost predsjednika. Dom naroda se obratio direktno Budimiru, zatraživši mu da podnese ostavku.

Međutim, entitetski Ustav je jasan. Smjena može biti samo uz volju dvotrećinske većine i konsenzusa Vlade, što je bila poruka i OHR-a.

Budimirovo pritvaranje dovelo je u pitanje i finansijsku stabilnost. Naime, jedino predsjednik Federacije može potpisati Zakon o povoljnijem penzioniranju, koji je uvjet za četvrtu ratu kredita Međunarodnog monetarnog fonda, nužnog u bh. budžetima.

Izvor: Al Jazeera