Skoplje traži od Kosova optužene za ubistva

U Krivičnom sudu u Skoplju u toku je suđenje za petostruko ubistvo na Smoljanskom jezeru, koje je aprila 2012. šokiralo makedonsku javnost.

Četverici optuženih sudi se za terorizam, dok se još dvojici, Arifu Demiriju i Afrimu Ismailoviću, koji su optuženi kao direktni počinitelji ubistava, sudi u odsustvu.

Početkom marta oni su uhapšeni na Kosovu, ali još uvijek nisu izručeni Makedoniji.

Suđenje na Kosovu

“Krivični sud u Skoplju očekuje da se dvojica optuženih uskoro nađu u ovoj zgradi. Demiri i Ismailović su posle zločina za koji se terete, ilegalno napustili državu. Pronađeni su i uhapšeni na Kosovu, gde im se trenutno sudi za nedozvoljeno posedovanje oružja”, javlja Milka Smilevska.

Profesor prava, Osman Kadriu, kaže da proces koji je u toku u Prištini, nije pravna smetnja da Demiri i Ismailović, budu izručeni Makedoniji, čiji su državljani.

“Suđenje može da se odvija paralelno i u Makedoniji i na Kosovu. Apsolutno nije dozvoljeno da se čeka ishod postupka na Kosovu, pa da se, pod pretpostavkom i ako budu osuđeni, izdražava kazna pa da se pojave u Makedoniji”, kaže Kadriu.

Ministrica policije tokom susreta sa kosovskim kolegom zatražila je da institucije u Prištini postupe hitno po zahtjevu Makedonije.

“Redžepi je izrazio spremnost da se pridržava svih međunarodnih normi, koje se odnose na izručenje osoba. Rekao je da će prenijeti poruku Ministarstvu pravde. Za nas je značajno da što prije ovi građani budu izručeni Makedoniji, da budu izvedeni pred sud i odgovaraju za djela za koja su optuženi”, kaže Gordana Jankulovska, ministrica unutrašnjih poslova.

Iz kosovskog Ministarstva pravde oglasili su se saopštenjem: “O zahtjevu za izručenje građana Makedonije još se čeka na odluku Osnovnog suda u Prištini. Nakon odluke nadležnog suda, Ministarstvo pravde će donijeti konačnu odluku.”

Advokat optuženih kaže da je i njihova želja da se suđenje odvija u Makedoniji.

“Oni negiraju da su izvršili krivično djelo za koje su optuženi. Njihova želja je da im se sudi u Skoplju, da bi objasnili gdje su bili u vrijeme kad su se desila ubistva i da nemaju veze s tim”, tvrdi Naser Raufi, advokat optuženih. 

Vraćanje na početak

Reufi kaže da će suđenje za ubistvo kod Smiljkovskog jezera biti vraćeno na početak kada se Demiri i Ismailović isporuče Makedoniji.

Prepreka između dvije države prilikom izručenja optuženih za krivična djela nema, jer su Makedonija i Kosovo prije više od dvije godine potpisali ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim predmetima, ekstradiciji i ugovor o transferu osuđenih lica.

Izvor: Al Jazeera