Pusić za brže eurointegracije Balkana

Srbija i Makedonija trebaju dobiti datum za početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, a Kosovo započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, rekla je potpredsjednica hrvatske Vlade i šefica diplomatije te zemlje Vesna Pusić.

Nekada su države regije na EU gledale kao na bijeg sa Balkana, ali danas je članstvo zapravo mogućnost da sve zemlje preuzmu odgovornost za vlastitu stabilnost i budućnost, kazala je Pusić na konferenciji o evropskim integracijama Zapadnog Balkana, koja je počela u petak u Dublinu, glavnom gradu Irske.

“Pregovarački proces nije važan radi dobivanja punopravnog članstva, nego zbog izgradnje institucija države i reformi”, dodala je ona.

Cilj konferencije u Dublinu je osvrtanje na napredak u proširenju Unije učinjen u posljednjih deset godina, a održava se na 10. godišnjicu samita EU u grčkom Solunu, kada je usvojena i Solunska agenda u kojoj su šefovi država i vlada EU-a ponudili “nedvojbenu podršku” eurointegracijama zemalja regije, naglašavajući da je “budućnost Balkana unutar Evropske unije”.

‘Historijski sporazum’

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule izjavio je da je sporazum Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa promijenio perspektivu cijelog Zapadnog Balkana i približio regiju EU-u.

“Srbija i Kosovo su postigli historijski sporazum”, rekao je Fule.

On je istakao da je proces proširenja očuvao zamah i da će se nastaviti i nakon prijema Hrvatske u članstvo Evropske unije 1. jula.

Fule je poručio da se zemlje iz regije sada trebaju fokusirati na jačanje vladavine prava i prevazilaženje ekonomske krize, ali da ne trebaju zanemariti ni proces pomirenja i uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa.

“Daljnje proširenje je zapravo ponovno evropsko ujedinjenje koje je započelo padom Berlinskog zida i završetkom hladnog rata” rekla je Lucinda Creighton, irska državna ministrica za evropske poslove, otvarajući konferenciju. Naglasila je kako sve države članice moraju praktično pomoći zemljama zapadnog Balkana.

Potpredsjednik irske Vlade i ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore kazao je kako “svaka zemlja treba mjeriti prema njenim vlastitim postignućima”, ali i da se EU treba uvjeriti u konkretnu implementaciju i napredak.

Izvor: Al Jazeera i agencije