Milanović: Narušen ugled pred ulazak u EU

'Hrvatska mora uvesti neke više, zapadne kriterije', rekao Milanović (AFP)

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je ugled Hrvatske narušen i da se ta zemlja, koja ulazi u Evropsku uniju, kao nova članica mora boriti za njegovo poboljšanje.

„Ugled nam je narušen zbog onoga što se događalo i s tim se moramo boriti, jer zbog toga se Hrvatsku smatra korumpiranom državom“, rekao je Milanović na sjednici Vlade.

„Bez obzira na to ko je odgovoran to moramo promijeniti, velik je posao pred nama u tom području“, dodao je.

‘Nova članica sa starim boljkama’

The Economist je u tekstu pod naslovom “Nova članica Evropske unije sa starim ekonomskim boljkama“ objavio da će povodom ulaska Hrvatske u EU 1. jula biti upriličena brojna slavlja i vatrometi, ali da je “problem što većina Hrvata nije raspoložena za slavlje”, dodajući kako “to nimalo ne čudi”.

“Od 2009. hrvatska ekonomija ili pada ili stagnira. U ovoj se godini očekuje da će BDP pasti za 0,3 posto. U 2008. nezaposlenost je iznosila 13,4 posto, a ove će godine vjerovatno premašiti 20 posto. Korupcija ostaje veliki problem. U 2008. godini izravna strana ulaganja dosegla su vrhunac od 4,2 milijarde eura, dok su lani iznosila svega 624 miliona eura”, navodi se u tekstu.

“Ipak, 11 milijardi eura sredstava iz strukturnih fondova namijenjeno je Hrvatskoj u idućoj deceniji. Hrvatska je bolje pripremljena za članstvo od Bugarske i Rumunije”, objavio je The Economist.

Milanović smatra da Hrvatska mora promijeniti takav dojam o sebi i boriti se za percepciju Hrvatske kao uređene, funkcionalne države koja igra po pravilima i usvaja vrijednosti na kojima su izgrađene zapadne demokratije.

“Moramo uvesti neke više, zapadne kriterije, jer ako smo zemlja koja pripada zapadnom civilizacijskom krugu, a to čujem od svih, onda moramo igrati po tim pravilima”, kazao je premijer Hrvatske.

Percepcija Hrvatske

On se osvrnuo i na intervju koji je u četvrtak dao BBC-ju, a tokom kojeg je dobio više pitanja o hrvatskoj desnici.

Tokom tog razgovora novinar Stephen Sackur je više puta primijetio da u Hrvatskoj postoji snažan utjecaj ekstremne desnice i da se nacionalna netrpeljivost osjeća i među običnim ljudima, prenose agencije.

Tim povodom Milanović je ukazao na to da “kad god odete izvan zemlje i kada dajete intervjue vodećim svjetskim medijima, morate se boriti protiv takvih ocjena, bez obzira na to tko je stvarno kriv za percepciju Hrvatske kao totalno korumpirane i zatvorene države kojom vlada nacionalizam i nesnošljivost”.

“Naš je zadatak da to promijenimo”, poručio je hrvatski premijer.

Izvor: Agencije