Hrvatski izvoznici traže pomoć države

Od prvog jula Hrvatskoj se otvara tržište Evropske unije, a zatvaraju dosad unosna tržišta zemalja članica CEFTA-e. Pomoć u prilagodbi novim uvjetima izvoznici su tražili od hrvatskog premijera.

“Očekujemo od Vlade konkretne, brze i sveobuhvatne mjere vezane za rast izvoza i supstituciju uvoza. Svjesni smo da dugoročne investicije ne mogu izvući Hrvatsku iz krize i očekujemo mjere Vlade za rast izvoza, ne sutra, ali odmah iza ljeta”, kaže Darinko Bago, predsjednik hrvatskih izvoznika.

Hrvatski premijer svjestan je izazova koji je pred vratima. No poručuje da država može pomoći samo stvaranjem pravila u kojima neće biti povlaštenih.

Žestoka konkurencija

“Sutra kad uđemo u EU, konkurencija će biti žestoka, uživat ćemo određenu zaštitu, ali više nemamo autonomnu vanjsku trgovinu. Za nas sada pregovara EK sa članicama za nas bivše CEFTE. Imat ćemo neke pogodnosti, ali i jedno potpuno otvoreno tržište u kojem najbolji imaju ogromne mogućnosti, a oni koji nisu dovoljno dobri će se morati mijenjati”, kaže Zoran Milanović, hrvatski premijer.

Kako bi zadržale konkurentnost u članicama CEFTA-e, mnoge kompanije, planiraju otvaranje novih pogona.

Neki, poput Gavrilovića, to su već učinili. U Cedeviti, najuspješnijem prošlogodišnjem izvozniku u Srbiju, nadaju se da će o carinskim povlasticama ipak ispregovarati, izvještava Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

“Mi se nadamo da ćemo zadržati određene povlastice koje smo imali do sada budući da nam je srpsko tržište izrazito važno i vrlo jako potencijalno tržište u regiji”, kaže Tatjana Cvijetić Lončarić iz Cedevite.

Hrvatska je u Srbiju lani izvezla roba u vrijednosti 30 miliona eura, a izvoz je u proteklih nekoliko godina upeterostručen.

U Gospodarskoj komori vjeruju da će se taj trend i nastaviti.

Zadržavanje privilegija

“Problem će biti sa Srbijom samo u ovih prvih 6 mjeseci, od 1.7. do 1.1, a nakon toga i oni dobijaju novi status, tako da će i ti problemi izvoza nakon toga biti riješeni”, kaže Vesna Trnkop Tanta, iz Hrvatske gospodarske komore.

Osim Hrvatske, članice CEFTE su Srbija, BiH, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Moldavija i Kosovo na čija tržišta ta zemlja plasira proizvode s nultom ili nižom carinom.

O zadržavanju privilegija, u ime Hrvatske pregovarat će Evropska komisija. Bez obzira na ishod, za izvoznike ima i drugih prilika.

“Gubitkom možda nekih tržišta poput CEFTE, idemo se orijentirati na nova. Naše zemlje su sve prisutnije u zemljama trećeg svijeta, Afrika je vrlo interesantna”, dodaje Vesna Trnokop Tanta.

Sve bi trebalo biti jasno do kraja ove godine kada će se urediti izvozna pravila Hrvatske kao nove članice Unije i zemalja CEFTA-e.

Izvor: Al Jazeera