Crna Gora obilježava Dan nezavisnosti

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je povodom Dana nezavisnosti, 21. maja, da je Crna Gora nakon sedam godina od sticanja nezavisnosti stabilna država i pouzdan susjed od evropskog značaja.

“Crna Gora je stabilno, multietničko društvo u dinamičnom procesu demokratskog i ekonomskog razvitka, koja zahvaljujući uspješnim sveobuhvatnim reformama ubrzano savladava zahtjevne dionice na putu do članstva u Evropskoj uniji i Natou”, istakao je Đukanović u utorak navečer na svečanom prijemu u vili “Gorica” u Podgorici, prenosi agencija Srna. 

Crnogorski premijer je ocijenio da dalji napori i naredni uspjesi moraju biti zasnovani na razvoju snažnih institucija države, osposobljenih za donošenje kompetentnih i odgovornih državnih odluka.

Prijemu koji je priredio Đukanović prisustvovali su predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, predstavnici diplomatskog kora i poznate ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života Crne Gore. 

Različite ocjene

Predstavnici crnogorske vlasti i opozicije u utorak su različito ocijenili sedam godina nezavisnosti Crne Gore, od stavova da ima razloga za zadovoljstvo do ocjena da nisu ispunjena očekivanja, posebno u oblasti ekonomije i vladavine prava.

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP), manjoj članici vladajuće koalicije, ističu kako dosadašnji rezultati jasno pokazuju da su građani Crne Gore napravili pravi izbor glasajući za obnovu nezavisnosti prije sedam godina.

“Ono što karakteriše protekli period je snažan napredak u evropskim i evroatlanskim integracijama u kojima smo trenutno lider u regionu. I pored toga što nismo imali razvijene administrativne ili diplomatske kapacitete, pokazali smo da marljivim radom i ulaganjem ogromnog truda možemo postati zemlja za primjer kad je u pitanju ispunjavanje naših evropskih obaveza”, kazao je glasnogovornik SDP-a Mirko Stanić.

Predstavnici opozicije, s druge strane, ocijenili su da je Crna Gora postala partijska država, nezavisna od Srbije, ali ne i od kriminogenih struktura.

Zvaničnik Demokratskog fronta Goran Danilović kazao je da ima mnogo razloga za nezadovoljstvo trenutnim stanjem u Crnoj Gori.

“Mnogo je više propalog i ruiniranog nego izgrađenog. Previše je socijalnih slučajeva, a malo demokratije. Ako se poredimo sa drugima – zaostajemo”, istakao je on.

Predstavnik Socijalističke narodne partije Aleksa Bečić, također, smatra da je stanje u Crnoj Gori sedam godina nakon održavanja referenduma nezadovoljavajuće.

Prema njegovim riječima, nizak nivo životnog standarda i praktično nepostojanje srednje klase na najbolji način pokazuju ekonomsko-socijalnu sliku Crne Gore.

Pored loših ekonomskih rezultata, on ističe da je zabrinjavajuća ocjena međunarodnih zvaničnika o stepenu organiziranog kriminala i korupcije u Crnoj Gori.

Neispunjena očekivanja

Poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je sam čin dobijanja nezavisnosti historijski događaj, ali postoji utisak da je moglo i moralo bolje.

“Crna Gora je država koja ima sve mogućnosti za jednu kvalitetnu budućnost u kojoj će životni standard biti mnogo veći nego danas. I pored svega toga nije urađeno ono što smo očekivali. Zemlja danas nije ono što je trebala biti i ono što smo zamišljali 2006. godine”, smatra on.

Crna Gora 21. maja obilježava Dan nezavisnosti u znak sjećanja na referendum 2006. godine, na kojem je ponovo stekla državnu samostalnost.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 posto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 posto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije