Dačić: Do kraja sedmice plan primjene sporazuma

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak da se od Beograda očekuje da do kraja sedmice napravi plan primjene briselskog sporazuma u kojem će biti navedeni rokovi i radnje koje će se završiti u određenom periodu.

“Govorimo o načelnim rokovima. Plan je potreban da bi neko mogao da zaključi da nešto ozbiljno radimo. Bez plana implemantacije, a to se pored ostalog odnosi na policiju, pravosuđe i određene rokove, ne možemo da očekujemo nemačku saglasnost za dobijanje datuma za početak pregovora”, rekao je Dačić za RTS pred sastanak u utorak sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem u Briselu, prenosi Tanjug. 

On je naveo da će biti formirana radna grupa koja će taj plan pripremiti i podvukao da je Beograd parafirao i potpisao sporazum, da u njemu stoji da je neophodan plan implementacije i da je to obaveza.

Premijer Srbije je, međutim, precizirao da to ne podrazumijeva da se do 28. juna implementira sve iz sporazuma, već da se na terenu vidi da se stvari kreću u tom pravcu.

Prema njegovim riječima, potrebno je dogovoriti i šta se sve dešava u vakuumu koji će postojati dok se ne konstituiše Zajednica srpskih opština i da je zato traženo da se formira pripremni tim, da Kosovska skupština donese zakon o amnestiji.

Dačić je dodao da će u utorak u Briselu razgovarati još jednom sa kosovkim premijerom Hashimom Thacijem, ali da smatra da bi bilo bolje da su razgovori nastavljeni na ekspertskom novou.

“Mi moramo sutra u Brisel, ako se to ne završi do kraja nedelje, nećemo dobiti saglasnost za pocetak pregovora i to je onda loša situacija”, rekao je premijer.

Dačić smatra da će razgovori biti teški, jer Prištinu ne obavezuju rokovi, a da će se “taj tim svakako truditi da nametne što više stvari koje nisu predviđene sporazumom, što Beograd neće prihvatiti.”

“Interes Srbije je da se implementira ono što smo se dogovorili i dobijemo datum za početak pregovora”, zaključio je Dačić.

Westerwelle obećao podršku

Politički analitičar Vijeća za demokratizaciju politike, Bodo Weber, smatra da je posjeta Westerwellea veoma bitna, jer dolazi dan prije novog sastanka Thacija i Dačića.
 
“Od novog dogovora se traži da bude što konkretniji, za razliku od prvog sporazuma koji je bio prilično uopšten”, smatra Weber.
“Westerwelle traži sporazum koji će ostaviti što manje manevarskog prostora Srbiji i Kosovu da zakoče ono što je ranije dogovoreno”, rekao je on.

Srbija će ispuniti svoj dio obaveza preuzetih Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa s Prištinom bez obmanjivanja evropskih partnera, a od Berlina očekuje podršku datumu za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom, jedinstven je stav državnog vrha Srbije u razgovorima sa njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom.

Westerwelle je obećao podršku Srbiji, ali i rekao da  očekuje opipljive rezultate u primjeni sporazuma.

Westerwelle je u nedjelju i ponedjeljak u Beogradu razgovarao sa predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, vicepremijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem.

Šef njemačke diplomatije je najavio da će dati pozitivno mišljenje Bundestagu i Vladi Njemačke po pitanju datuma za pregovore ukoliko bude opipljivih rezultata u primjeni Briselskog sporazuma i ocijenio da Srbija ima historijsku priliku da “jednom za svagda” krene putem zajedničke budućnosti sa Evropskom unijom.

‘Historijski trenutak’

Kako je naglasio prije odlaska u Prištinu, njegova posjeta Srbiji je znak ohrabrenja.

Govoreći o primjeni sporazuma, Westerwelle je naglasio da se “ne radi o satima, već o blagovremenoj odluci”.

Prema njegovim riječima, ovo je historijski trenutak i treba donijeti hrabre i dalekosežne odluke.

Njemačka, dodao je, vodi otvorenu politiku prema Srbiji i njenom članstvu u EU-u, a Srbiju vidi kao evropsku državu.

Nikolić je Westerwelleu prenio da je Srbija posvećena rješavanju problema Kosova i daljem napretku na putu ka EU-u, ali da neće obmanjivati evropske partnere, obećavajući nešto što ne može ispuniti, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije je istakao da ta država neće prihvatiti primjenu nečega čega u sporazumu nema, niti će ikada, ni otvoreno ni prikriveno, prihvatiti nezavisnost Kosova.

Raspuštanje institucija

Istovremeno, predsjednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun tvrdi da ključno razmimoilaženje u pregovorima u primjeni sporazuma leži u tome što Njemačka insistira na raspuštanju postojećih institucija na sjeveru Kosova, da bi potom bile formirane nove.

Vicepremijer Vučić, koji je u nedjelju dočekao Westerwellea i bio njegov prvi sagovornik, poručio je da će Srbija poštovati Briselski sporazum.

Vučić je uvjeren da će Srbija dobiti datum za pregovore u junu i da potom očekuje konkretnu ekonomsku podršku Njemačke, a ne pohvale.

“Nismo tražili, niti molili ni za datume niti za sporazume, ali zato ćemo moliti i tražiti od Nemačke i Evropske unije veću pomoć u razvoju Srbije i mnogo više investicija”, rekao je Vučić.

Mrkić je Tanjugu rekao da njemački ministar razumije “osetljivost trenutka” za Vladu Srbije i narod na Kosovu.

Westerwelle je rekao da će srpska zajednica na Kosovu ubrzo uvidjeti da su njen opstanak, jačanje i izgradnja sigurne budućnosti obezbijeđeni i garantirani od strane međunarodne zajednice, naglasio je Mrkić.

Šef njemačke diplomatije najavio je i skoru posjetu članova Bundestaga, jer je njemački Parlament posljednja instanca u toj zemlji koja odlučuje o podršci Njemačke za “zeleno svjetlo” Srbiji za dobijanje datuma pregovora sa EUom.

Ta sjednica Bundestaga bit će održana 27. juna, a samit šefova država i Vlada EU-a, na kojem će biti donesena i formalna odluka o datumu 27. i 28. juna.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada