Pusić: Pelješki most najbolje ocijenjen

Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić novinarima je poručila da je Pelješki most najbolja je opcija za spajanje Dubrovnika s ostatkom Hrvatske, te da tako stoji u Nacrtu studije izvodljivosti, koju finansira Evropska komisija.

No, njen kolega, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, naglašava da “nije riječ o konačnoj odluci”.

Bosna i Hercegovina se protivi gradnji mosta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o kritikama sindikata upućenih Vladi tokom prvomajskih protesta, Pusić je u četvrtak izjavila da bi Pelješki most mogao spajati jug Hrvatske s ostatkom države  „obzirom da smo dobili predstudiju izvodljivosti, koja pokazuje da je most apsolutno, gledano ne samo financijski već i šengenski, politički i fitosanitarno najbolja opcija”.

Nevjerica u BiH

Evropska komisija finansirala je studiju s 200.000 eura. Trebala bi pokazati koja je najbolja varijanta za prometno povezivanje hrvatskog juga, uzimajući u obzir sve moguće opcije. Između ostalih, most kopno – Pelješac, koridor kroz Neum i trajektnu vezu.

„Dvije varijante mosta, s pristupnim cestama i cestom na Pelješcu su dobili 14 bodova, a npr. koridor kroz Bosnu i Hercegovinu je dobio minus 19”, rekla je Pusić.

“Zbog čega je koridor loše ocijenjen – odgovor smo tražili od europskog povjerenika za promet, koji boravi u Hrvatskoj.  On je samo rekao da je o konačnom rješenju prerano govoriti”, javila je reporterka Ana Mlinarić.

„To nije transportno pitanje, već regionalni projekt. Prerano je o tome govoriti. Nijedna solucija još nije izabrana i ničemu nije dana prednost”, kaže Siim Kallas.

Studija bi trebala biti dovršena do kraja juna i toga se drži hrvatski ministar prometa.

„Za sada je najbolje ocijenjen most, ali to nije konačno rješenje”, kaže Siniša Hajdaš Dončić.

U Bosni i Hercegovini vijest o mogućoj gradnji mosta primili su s nevjericom, poručujući da sastanci s konsultantima agencije, koja izrađuje studiju još traju.

”Mi smo uvijek bili protiv gradnje Pelješkog mosta, jer se nije utvrdila pomorska granica i pravo BiH u pogledu Konvencije o pravima mora”, kazao je za agenciju Anadolija pomoćnik ministra za transport BiH Izet Bajrambašić.

Bude li Pelješki most i konačno rješenje, Evropska unija, prema ranijim najavama, mogla bi ga sufinansirati s 85 posto novca. Njegova vrijednost se kreće blizu 350 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera