Croatia Airlines i dalje otkazuje letove

Croatia Airlines i u četvrtak je, zbog povećanog broja bolovanja kabinskog osoblja, morao otkazati pet letova, nakon 15 otkazanih letova u srijedu.

U kompaniji sumnjaju kako je riječ o takozvanom bijelom štrajku, odnosno sindikalnoj akciji, pa su i službeno od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje tražili kontrolu tih bolovanja.

U Croatia Airlinesu traju pregovori o novom kolektivnom ugovoru, kojem se dio sindikata protivi.

U četvrtak putnici iz Zagreba nisu poletjeli za Pulu, nego se odvezli autobusima.  Otkazani su i letovi za Beč i Zadar, te onaj iz Sarajeva.

Neki letovi kasne, jer umjesto prosječnih destak, na bolovanju je od jučer 54 od 200  stjuardesa i stjuarda, javlja reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Provjere bolovanja su počele, no gubici rastu. Direktni troškovi za srijedu iznosili su 200.000 eura, jer Croatia Airlines morala je iznajmiti zamjenske avione i posade.

Isto su bili prisiljeni učiniti i u četvrtak.

Brojni problemi

„Većina putnika Croatia Airlinesa danas je otputovala na svoje odredišta bez problema. No, u hrvatskoj zrakoplovnoj kompaniji problemi se gomilaju – uprava i sindikati ne mogu pronaći zajednički jezik”, javila je Kiseljak.

Najbrojniji je Samostalni hrvatski sindikat zaposlenih u zrakoplovstvu, koji zastupa sve osim pilota, stjuardesa i aviomehaničara.

Kažu da su dosada su pristali na brojna odricanja kako bi spasili radna mjesta.

„Želimo odredbu koja će garantirati da nam se plaće neće smanjivati, osim toga uvjet je i da se odredi broj radnika, tj. da se smanji broj radnika koji je planiran za otpuštanje, jer su prilikom početka pregovora od uprave dobili jamstva da ukoliko pristanemo na uštede koje oni predlažu, da će se taj broj smanjiti”, kaže Tomislav Rajković iz Sindikata.

Zlatko Širac, član Uprave aviokompanije kaže da su napravili sve druge uštede koje su do sada mogli napraviti.

“Išli smo prvo raditi uštede na svim drugim mogućim mjestima, a radnici, odnosno trošak radne snage, je ostao na kraju”, kazao je on.

Planom restrukturiranja, koji bi trebao biti prihvaćen ovog ljeta, predviđene su uštede u iznosu od gotovo 10 miliona eura.

Od toga se dva miliona eura planira uštedjeti na zaposlenicima. Pritom će 220 ljudi biti proglašeno viškom.

No, čak i sindikati koji su potpisivali novi kolektivni ugovor, odnosno pristali na uštede, pružaju potporu onima koji nisu.

„Ja se ne iznenađujem da se kolegice razbolijevaju, jer pritisak koji se na njih godinama vrši je ogroman”, kaže Mario Iveković iz Novog sindikata.

S druge stranke, Širac smatra  “da je to jednosmjerna cesta koja vodi kompaniju u propast, u stečaj”.

I iz Vlade dolaze poruke kako nema odustajanja od plana restrukturiranja.

„Molim sve da budu razumni u svojim očekivanjima i da igraju po pravilima. Ako žele štrajkati, neka štrajkaju, ali neka to rade po zakonu”, poručuje premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Sindikati u Croatia Airlinesu najavljuju da hoće, i to uskoro.

Izvor: Al Jazeera