Budimirov potpis ključ za aranžman s MMF-om

Međunarodi monetarni fond početkom naredne sedmice trebao bi razmatrati pismo namjere iz Bosne i Hercegovine i odobriti stand-by aranžman zvaničnom Sarajevu.

Posljednji uslov bio je usvajanje federalnog Zakona o penzionisanju boraca, no, to zakonsko rješenje nije potpisao pritvoreni predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Živko Budimir.

U oba Doma federalnog Parlamenta dugo su se lomila politička koplja o usvajanju Zakona o prijevremenom, povoljnijem penzionisanju boraca.

Bez njega ne bi bilo novčane tranše MMF-a i uslijedio bi rebalans budžeta.

Budimir u pritvoru

Entitetski premijer Nermin Nikšić izračunao je da bi se primanja budžetskim korisnicima srezala za 30 posto, te mu je laknulo po potvrđivanju Zakona u federalnom Domu naroda.

“MMF ne postavlja nikakve rokove pred nas, ali da bi stiglo na sljedeću sjednicu borda, prvu sjednicu, sutra je rok u kome trebamo poslati pismo namjere, možemo ga poslati za 10 dana pa će ići na sjednicu u junu ako je bude zbog godišnjih odmora, vrlo je bitno da stigne”, rekao je Nikšić.

MMF-u je stiglo pismo namjere iz Bosne i Hercegovine,  uz izdvojeno mišljenje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Pismo namjere trebalo bi biti razmatrano početkom iduće sedmice, ali, za provođenje Zakona, potreban je potpis entitetskog predsjednika.

Živko Budimir u međuvremenu je završio u pritvoru, a hoće li Zakon potpisati dok je u zatvoru, veliko je pitanje.

Međutim, protivnici Zakona nadali su se ranije da će on propasti, te su zbog toga ostvarili komunikaciju s entitetskim predsjednikom.

Sumorne prognoze

“Drugi način je da predsjednik Federacije prije potpisivanja istog uputi apelaciju Ustavnom sudu”, kaže Ismet Harbinja iz Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH.

Razvoj situacije pomno prate u Banjaluci. Ako propadne aranžman s MMF-om, znaju tamošnje entitetske vlasti, u problemu je cijela Bosna i Hercegovina, prije svega s isplatom penzija.

“MMF projekat je dio stabilizacije ukupnih javnih financija, biće teško funkcionisanje institucija ne samo u RS-u, vidjećemo kako ćemo reagovati. Očekujem da se to pitanje riješi”, rekao je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik.

MMF podržava Zakon usvojen u Federaciji BiH, ali tek kada Izvršni odbor pozitivno ocjeni provedbu programa, otvara se mogućnost za doznačavanje naredne tranše novčane podrške u iznosu 39 miliona eura, kažu iz ove svjetske finansijske organizacije.

Bez tih sredstava, od kojih dvije trećine ide federalnom budžetu, a trećina Republici Srpskoj, dio političara nudio je sumorne prognoze.

“Svakom ko objektivno sagleda stvari je jasno da bi neusvajanje ovog Zakona i konzekventna oblast stand-by aranžmana sa mmf-om izazvala socijalni, ekonomski i politički haos”, kaže Peđa Kojović, delegat Doma naroda FBiH.

Bosna i Hercegovina je u dobroj mjeri u ekonomskom i političkom haosu. Da ne bude socijalnog, vlasti na svim nivoima nadaju se novčanoj tranši MMF-a, javio je Gagić.

Izvor: Al Jazeera