Sporazum Srbije i Kosova-korak po korak

Aleksandar Vučić ubijeđen da će Srbija u junu dobiti datum za pregovore o članstvu, a potom i konkretnu ekonomsku pomoć i investicije (EPA)

Šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle izjavio je u nedjelju u Beogradu  da je ključni preduslov za napredak Srbije na putu ka EU početak primjene briselskog sporazuma, korak po korak, uz opipljiv napredak, a vicepremijer Aleksandar Vučić poručuje da je ubijeđen da će Srbija u junu dobiti datum za pregovore o članstvu, a potom i konkretnu ekonomsku pomoć i investicije. 

Westerwelle je poručio da dolazi radi ohrabrenja “u zaista istorijskom trenutku za Srbiju. 

“Želim vas ohrabriti da teške odluke donosite na ispravan način i hrabro”, rekao je Westerwelle.

Istorijski dogovor 

“Postignut je istorjiski sporazum 19. aprila i sada je preko potrebno da se postigne dogovor o planu primjene i da se počne sa implementacijom tog plana, korak po korakom, ne sve odjednom, ali da se vidi opipljiv napredak u svemu tome. Uvjereni smo da je to najvažniji preduslov za put Srbije ka Evropi”.

Njemački ministar je naglasio da je po pririodi optimista i da sama činjenica što je došao u Beograd pokazuje “dobru volju” Njemačke, ali da će konačno mišljenje “formirati tokom predstojećih razgovora” i na osnovu “informacija koje bude dobio u razgovorima” u Beogradu, kao i da će ga sutra saopštiti na pres konferenciji.

Prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na pres konferenciji sa šefom njemačke diplomatije Guidom Westerwelleom, da će Srbija poštovati briselski sporazum, da je uvjeren da će dobiti datum za pregovore u junu, i da potom očekuje konkretnu ekonomsku podršku Njemačke, a ne pohvale.

On je na aerodromu Nikola Tesla, zahvalivši se Westerwelleu na posjeti, rekao da “znamo šta će biti zahtevi Nemačke” i dodao da će goste iz Njemačke zanimati šta je to što može da se uradi povodom implementacije briselskog sporazuma i evropskog puta Srbije.

Vučić je rekao da i Srbija ima svoja pitanja koja su za nju ključna i najvažnija pored pomenutih “koja su od izuzetne važnosti”, istakavši da je za Srbiju od presudne važnosti napredak ekonomije i više investicija.

“Nismo tražili niti molili ni za datume niti za sporazume, ali zato ćemo moliti i tražiti od Nemačke i Evropske unije veću pomoć u razvoju Srbije i mnogo više investicija”, rekao je Vučić, koji je dodao da je to više puta već rekao sagovornicima iz Njemačke i EU.

Prema njegovim riječima Srbija će se otvoriti, napraviti propise koji će privući više investicija i biti evropski u svakom smislu.

“Očekujemo od Nemačke veliku pomoć i podršku ne samo na evropskom putu, već na najkonkretnijem ekonomskom razvoju Srbije. Uveren sam da će nam nemački prijatelji na tom planu pomoći”, rekao je Vučić.

“Uveren sam da će naši nemački partneri – prijatelji, svoju reč i po tom pitanju održati”, istakao je Vučić.

Odgovarajući na novinarska pitanja Vučić je rekao da je realan, ali i uvjeren da je Srbija zaslužila i da će dobiti datum za početak razgovora o priključenju EU.

“Uveren zato što smo za osam meseci uradili mnogo više nego neki za deset godina”, rekao je Vučić i dodao da smatra da to svi i u Nemačkoj i u Evropi isto misle.

Odgovoran partner

“Mi ne pravimo sporazume da bismo nekoga varali, da bi se sa nekim igrali – mi sporazume pravimo zato što mislimo da smo pouzdan, ozbiljan, odgovoran partner”, kazao je Vučić.

On je rekao da smatra da je ta vrsta povjerenja o kojoj je govorio njemački šef diplomatije veoma važna i da to povjerenje ne želimo da izgubimo.

“Mi ćemo se ponašati u skladu sa potpisanim sporazumom, ali istovremeno tražimo i od prištinske strane da poštuje sporazum, a ne da se nadoknađuje nešto što u sporazum nije uspelo da uđe kroz implementacioni dogovor”, podvukao je prvi potpredsjednik vlade.

Izvor: Agencije


Povezane

Dan nakon što je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na Kosovu razgovarao sa predstavnicima Srba, Ustavni sud Srbije počeo je proces ocjene ustavnosti sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Ustavni sud je formirao predmet i u narednom periodu će se izjasniti o inicijativi koju su podnijeli protivnici sporazuma. Srbi na sjeveru Kosova i dalje […]

Published On 13 May 2013

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsjednici općina sa sjevera Kosova dogovorili su se da zajednički djeluju. Još informacija iz Kosovske Mitrovice javlja novinar Al Jazeere Marko Subotić.

Published On 12 May 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO