Završen studentski štrajk, najavljen novi

Obrazovanje je za studente javno dobro (Anadolija)
Obrazovanje je za studente javno dobro (Anadolija)

Grupa studenata Univerziteta u Beogradu koja je, tražeći besplatno obrazovanje, upala u zgradu Rektorata u petak je završila “protest upozorenja”, ali i najavila novi slijedeće sedmice i ponovila zahtjev da se školarine ne povećavaju.

Oni su na konferenciji za novinare u Rektoratu objasnili da se radilo o protestu upozerenja i nakon konferencije su napustili zgradu, najavljujući da će novi protest održati u četvrtak, 23. maja ispred zgrade Rektorata, odakle će prošetati do ministarstva.

Autonomija univerziteta

Grupa studenata od resornog ministarstva traži autonomiju univerziteta i besplatno, javno finasirano obrazovanje, dostupno svima.

Studenti su na konferenciji za novinare naveli da od Rektorata traže “momentalno” obustavljanje povećanja školarina, smanjenje broja ispitnih rokova i povećanje broja bodova za upis na budžet, kao i javnu i solidarnu podršku profesora i čitave naučne zajednice u borbi za besplatno obrazovanje.

Predsjednik studentskog parlamenta Vladimir Smuđa rekao je Tanjugu da su predstavnici studentskog parlamenta pokušali da razgovaraju sa studentima koji su noć ranije upali u zgradu Rektorata kako bi vidjeli kakvi su njihovi zahtjevi, ali da su im oni rekli da nemaju pravo pristupa nakon čega su, kako je naveo, napustili sastanak.

Smuđa je rekao i da oni kao predstavnici studentskog parlamenta nisu kompetentni da sude o tome da li je zahtjev grupe studenata o besplatnom školovanju realan.

Student Filizofskog fakulteta Aleksandar Ðenić, iz grupe koja je protestovala, smatra da su njihovi zahtjevi realni, jer, kako kaže, i današnji profesori i ministri su imali javno finansirano obrazovanje, kao i da je obrazovanje već plaćeno time što njihovi roditelji i svi građani plaćaju poreze.

On je ocijenio i da Ministarstvo i Rektorat godinama radi “na komercijalizaciji obrazovanja i pretvaranja znanja u robu”, a njegova koleginica Danica Popović kaže da studenti ne misle da se problem sada može riješiti, ali da je važno da se podigne svijest o potrebi besplatnog obrazovanja.

Povećanje školarina

Student prorektor Ivan Šašić je objasnio u izjavi Tanjugu i da su legitimni studentski predstavnici protiv povećanja školarina i da će do oktobra učiniti sve da do povećanja ne dođe i dodao da su određeni fakulteti već odustali od povećnaja školarina.

“Prvobitno je bilo najavljeno da će 21 fakultet da poveća školarina, sada je to već spalo na 12 sa tendencijom da ih bude još manje”, rekao je Šaškić i napomenuo da jei resorni ministar Žarko Obradović rekao da povećanja školarina neće biti, te da vjeruje ministarstvu i vladi da će ostati pri tim stavovima.

Što se tiče zahtjeva grupe studenata da obrazovanje bude besplatno, Šašić je rekao da bi bilo lijepo kada bi svuda na svijetu obrazovanje bilo besplatno.

Zgrada Rektorata je i u petak pod studentskom opsadom, javlja Anadolija.

Studenti su se u četvrtak okupili u sali osam na prvom spratu Rektorata, a na terasi te prostorije su istakli transparente “Znanje nije roba” i “Studenti svih fakulteta, ujedinite se”.

Kako je Tanjugu rekao prorektor Univerziteta u Beogradu Miodrag Popović, incidenata nije bilo.

“Imaju prilično nejasne zahteve, a jedan od njih je besplatno školovanje”, rekao je Popović i naveo da rukovodstvo Rektorata za sada neće zvati policiju.

Studenti su nezadovoljni što je više od deset fakulteta Univerziteta u Beogradu zatražilo veće školarine, u prosjeku za 12 posto.

Bez incidenata

Jedan od studenata Ivan Kardun rekao je Tanjugu da se ta grupa studenata okupila kako bi zatražila da se povuče prijedlog o povećanju školarina.

“Smatramo tu odluku sramnom. Smatramo da to je korak dalje ka komercijalizaciji obrazovanja koje treba da bude javno dobro”, rekao je Kardun.

Time što će obrazovanje biti dostupno svima, smatra Kardun, porast će i njegov kvalitet.

Kardun je objasnio da se grupa studenata u četvrtak u 16 sati okupila na platou ispred Filozofskog fakulteta, nakon čega su ušli u zgradu Rektorata, u salu koja je predviđena za sastanke i konferencije.

Prilikom ulaska grupe studenata u Rektorat, tvrdi Kardun, nije bilo nikakvnog nasilja i nije nanijeta nikakva materijalna šteta.

Na pitanje da li su razgovarali sa nekim od nadležnih, Kardun je odgovorio da je svako mogao doći razgovarati sa okupljenim studentima, ali da su došli samo predstavnici određenih studentskih organizacija.

Predstavnici okupljenih tvrde da među njima ima studenata sa svih fakulteta.

Izvor: Agencije


Povezane

Nekoliko hiljada studenata u Beogradu mirno je protestiralo ispred Skupštine Srbije zbog oslobađajućih presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, kao i bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova Ramushu Haradinaju. Na protestnom su skupu vlastima uputili nekoliko zahtjeva, javlja naša Anne Marie Ćurčić. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO