Westerwelle lobira za Briselski sporazum

Posjeta Guide Westerwellea Beogradu i Prištini odvija se u dogovoru sa Catherine Ashton. (AFP)

Šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle ide nedjelju u dvodnevnu posjetu u Beograd i Prištinu kako bi obje strane ubijedio u neophodnost brze i održive primjene Briselskog sporazuma, saopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Sada treba da uslijedi plan implementacije, zbog čega je šefica EU diplomatije Catherine Ashton pozvala premijera Srbije Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hashima Thacija 21. aprila u Brisel, podsjeća Ministarstvo, napominjući da se posjeta Westerwellea odvija u dogovoru sa Ashton.

Uz konstataciju da Njemačka podržava države zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji, njemačko ministarstvo je ocijenilo da “još treba savladati neriješene konflikte, a prije svega između Srbije i Kosova”.

“Na kraju krajeva, kosovski konflikt treba da se okonča korak po korak, tako da obje zemlje mogu da gledaju u budućnost”, kaže se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke”.

Vremenski plan primjene sporazuma

Njemački mediji su prenijeli i ocjenu zamjenika glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova u Berlinu Martina Schaefera da je cilj posjete njemačkog šefa diplomatije da Brisleski sporazum što prije dobije i konkretan vremenski plan primjene.

Implementacija tog sporazuma je, kako ističu njemački mediji, uvjet za dalje približavanje i Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Westerwelle će prvo posjetiti Beograd, gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem.

Druga stanica je Priština, gdje će 20. maja razgovarati sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem i kosovskim ministrom vanjskih poslova Enverom Hoxhajem, navedeno je u saopćenju. 

Izvor: Agencije