Trgovački odnosi Hrvatske neće se pogoršati

Direktor Opće uprave za proširenje EU tražio je od bh. vlasti da se Hrvatskoj i nakon 1. jula omogući izvoz roba u BiH po bescarinskom režimu (Reuters)

Hrvatska nakon ulaska u Evropsku uniju ne bi trebala imati lošiji ili ne puno slabiji trgovački režim od onoga koji sada ima sa svojim susjedima koji ostaju izvan Unije, izjavio je glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano.

“Ne ulazeći u pojedinosti, jedino što mogu reći je da Hrvatska, kada uđe u EU, neće imati lošiji ili neće imati puno slabiji položaj nego sada kada su u pitanju uvoz, izvoz, trgovina sa susjedima”, rekao je Stano novinarima, zamoljen da komentira pregovore koje Komisija vodi sa zemljama članicama CEFTA-e o promjeni njihovih Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s obzirom na ulazak Hrvatske u EU.

Hrvatska ulaskom u EU napušta CEFTA-u, unutar koje je potpuno liberalizirana trgovina među potpisnicima toga sporazuma.

Ta zemlja će nakon 1. jula preuzeti trgovačku politiku Unije prema trećim zemljama, uključujući i zemlje CEFTA-e, koja obuhvata države zapadnog Balkana i Moldaviju.

Zahtjev za BiH

Trgovina između EU i zemalja zapadnog Balkana odvija se prema njihovim Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju, koji se sada treba dopuniti kako bi se uzele u obzir promjene koje donosi ulazak Hrvatske u Uniju. Pregovore u ime zemalja članica, uključujući i Hrvatsku, vodi Evropska komisija.

U Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u petak je agenciji Hini potvrđeno da je direktor Opće uprave za proširenje EU Stefano Sannino uputio pismo bh. premijeru Vjekoslavu Bevandi u kojem je zatražio da se Hrvatskoj i nakon 1. jula omogući izvoz roba u BiH po sadašnjem bescarinskom režimu, kao i da se to proširi na sve ostale države-članice EU, uvjetujući time liberalizaciju izvoza nekih roba iz BiH na tržište Unije.

Sannino je podsjetio Bevandu kako je SAA od 2008. osigurao asimetrični preferencijalni režim trgovine s BiH koji je u njenu korist, jer je zadržala carine na veliki broj poljoprivrednih proizvoda porijeklom iz EU.

Vlasti BiH do sada su odlučno insistirale na tome da se tržište te zemlje mora zaštiti nakon ulaska Hrvatske u EU te da neće odustati od uvođenja carina na proizvode iz Hrvatske, a umjesto toga nude hrvatskim kompanijama da svoje pogone presele u BiH, pišu agencije.

Izvor: Agencije