Najveća bitka za gradonačelnika Zagreba

Dva su dana do hrvatskih lokalnih izbora. Najveća bitka vodi se za Zagreb, gdje je u utrci za prvo mjesto u gradu osmero kandidata. Nijedan od njih, prema istraživanjima ne dobija potrebnih 50 posto plus jedan glas.

Nejasno je i ko će formirati većinu u Gradskoj skupštini. Osvajanje metropole jednako je važno aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću, ali i premijeru i predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, kaže reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Zagrebački galebovi nikad nisu gladni. Obilno se hrane na smetljištu Jakuševac, gdje se dnevno dovoze stotine tona otpada. Stručnjaci već dugo upozoravaju da je brdo – ekološka bomba. I da radi ilegalno. No, ono je, uz vrtove Jakuševčana, dočekalo još jedne lokalne izbore.

Pitanje za Bandića

Ana, stanovnica Jakuševca kaže da od smetljišta ne može normalno disati, ali da se o tome ne vodi računa. Međutim, neispunjena obećanja aktuelnom gradonačelniku ne ruše rejting.

Prema anketama, u prvom krugu Milan Bandić dobija najviše glasova. Želi peti mandat. Iza sebe ima neuspješan pokušaj na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Glavni mu je protukandidat bivši stranački kolega, SDP-ov Rajko Ostojić.

Na trećem mjestu je privrednik Vladimir Ferdelji.

Milana Bandića svaki dan kampanje Građanske akcije pitaju zbog čega ima 200 krivičnih prijava. Novinara Večernjeg lista Marka Špoljara zanima zašto dio tih prijava, koje nisu odbačene, stoje u ladicama Državnog odvjetništva.

“Njegova vladavina je mješavina kupovine političkih protivnika, zakulisnih igara, vještog korištenja medija i potpuna, ali potpuna netransparentnost rada Grada Zagreba”, kaže Špoljar.

Zagreb, tvrde u Gradskoj upravi, nije pred bankrotom. Ali, jest u teškom finansijskom stanju. Gradski, i dug najveće komunalne kompanije u državi – Holdinga – popeo se na više od milijardu eura. Kompanija ima blizu 12 hiljada zaposlenih. I najbolji kolektivni ugovor u zemlji, kojem će, nakon lokalnih izbora, doći kraj.

Rast nezaposlenosti

“Tko god pobijedi, taj Holding mora rasturiti i početi ispočetka, jer ovako više ne ide”, kaže Marko Šopljar.

Sve teže ide i građanima. Nezaposlenost raste, kao i troškovi života.

“Zagreb je skup grad. Posljednih godina cijene komunalija i prijevoza samo su rasle. Prema nekim istraživanjima, režije su u Zagrebu skuplje nego u Londonu i Parizu”, kaže reporteka Brkić.

Tako se mnogi građani Zagreba, iako s najvećom prosječnom plaćom i penzijom u zemlji, ne osjećaju kao bogati ljudi.

Zagrepčanin Božidar situaciju naziva katastrofalnom.

“Katastrofa, nemoć, nerad, male mirovine”, nabraja Božidar.

Baka Vlatka kaže da su režije skupe, pa mora šparati na hrani.

Kandidati građanima obećavaju rad, bolji život, manji porez, čišći zrak. Kko će od političara nešto lakše disati, znat će se ove sedmice.

No, konačnu odluku Zagrepčani će vjerojatno donijeti u drugom krugu. Odlučit će žele li zadržati ili prekinuti dugogodišnju vezu sa aktuelnim gradonačelnikom.

Izvor: Al Jazeera