Milačić: Inauguracija Vujanovića povod marša

Državna izborna komisija Crne Gore saopštila da je Vujanović pobijedio na izborima 7. aprila, pošto je osvojio 51,21 posto glasova (AP)
Državna izborna komisija Crne Gore saopštila da je Vujanović pobijedio na izborima 7. aprila, pošto je osvojio 51,21 posto glasova (AP)

Organizacioni odbor “Marša protiv mafije” saopštio je da je sve spremno za održavanje mirne protestne šetnje od Podgorice do Cetinja 20. maja, za kada je u crnogorskoj prijestonici zakazana inauguracija novog-starog predsjednika države Filipa Vujanovića. 

“Spremni smo za marš za slobodu. Mi smo građanska organizacija, prije svega, mladih ljudi”, kazao je organizator protestnog marša Marko Milačić. 

Građanska akcija

On je, na konferenciji za novinare, rekao da inauguracija Vujanovića nije razlog protestne šetnje, već povod za marš. 

“Želimo ovim antimafijaškim hodočašćem da pošaljemo poruku svima koji isto misle kao mi, da ne želimo više da trpimo ovo što trpimo već dvije decenije. Želimo da na dan inauguracije neustavnog predsjednika države pokažemo da ne prihvatamo još jednu prevaru”, kazao je Milačić. 

On je naveo da je okupljanje za protestni marš predviđeno u 20. maja u četiri sata ujutro ispred Univerziteta Donja Gorica.

Milačić je dodao da je planirano da se protest realizuje u tri segmenta – marš od Podgorice do Cetinja, zatim turistički obilazak crnogorske prijestonice i centralno okupljanje ispred Vladinog doma, gdje će se održati inauguracija. 

On je istakao da je riječ o potpuno građanskoj akciji i da bilo koja nacionalna ili politička obilježja nisu dobrodošla. 

Konačni rezultati

Državna izborna komisija Crne Gore saopštila je da je, prema konačnim rezultatima, Vujanović pobijedio na izborima 7. aprila, pošto je osvojio 51,21 posto glasova, dok je za nezavisnog kandidata Miodrag Lekića glasalo 48,79 posto birača.

Lekićev izborni štab saopštio je ranije da ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora koje saopštava DIK, a na protest njegovih pristalica u Podgorici zatraženo je poništenje predsjedničkih izbora održanih 7. aprila i raspisivanje novog glasanja za šefa crnogorske države.

Izvor: Agencije


Povezane

Dok aktuelni predsjednik najavljuje pobjedu, analitičari procjenjuju da ga izostanak podrške socijaldemokrata, zbog sporenja o ustavnosti njegove kandidature, može koštati dijela glasova.

04 Apr 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO