Kosovski tehnički tim u Briselu

Šef beogradskog tima za tehničke pregovore Dejan Pavićević izjavio je kako očekuje da će dvije strane ovog puta uspjeti približiti stavove (Danilo Peternek / Tanjug)

U Briselu su u petak ujutro počeli razgovori Beograda i Prištine o temama vezanim za energetiku i telekomunikacije, a šef beogradskog tima za tehničke pregovore Dejan Pavićević je uoči polaska izjavio da očekuje kako će dvije strane ovog puta uspjeti približiti stavove, prenosi Tanjug.

Pavićević je sa članovima tima, u kome su i ministrica za energetiku Zorana Mihajlović i zamjenik premijera Rasim Ljajić, ušao u zgradu Evropske vanjske službe za vanjske poslove malo poslije devet sati.

Na čelu prištinskog tima je Edita Tahiri, a Evropsku komisiju predstavlja Pierre Mirel, direktor za Zapadni Balkan u kabinetu komesara za proširenje Štefana Fulea.

Neuspješan ishod

Pavićević je u četvrtak navečer u izjavi Tanjugu rekao da se tehnički dijalog o pitanjima telekomunikacija i energetike u okviru tehničkog dijaloga vodio i ranije, ali dosad bez uspješnog ishoda.

Upitan da li očekuje da razgovor o navedenim temama ovog puta dovede do približavanja stavova dvije strane, Pavićević je rekao: “Ja se nadam.”

On je, međutim, izjavio kako nije siguran da će se sva sporna pitanja moći riješiti tokom runde u petak.

Nova runda dijaloga na visokom političkom nivou u kabinetu šefice evropske diplomatije Catherine Ashton zakazana je za 21. maj, kada će se predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić prvi put nakon parafiranja briselskog sporazuma sastati sa premijerom Kosova Hashimom Thacijem.

Izvor: Agencije