Kaznena prijava protiv Slobodana Stankovića

Protiv poduzetnika iz bh. entiteta Republika Srpska Slobodana Stankovića, pred Specijalnim sudom u Beogradu podnesena je kaznena prijava. Tužbu su podnijeli radnici građevinskog poduzeća “Komgrap” zbog neisplaćenih plaća i doprinosa, kao i sumnje da Stanković želi prisvojiti imovinu nekada najvećeg građevinskog poduzeća u bivšoj Jugoslaviji.

Stanković, koji je od 2007. godine većinski vlasnik Komgrapa, na oku je porezne uprave Srbije s obzirom na to da je dug njegova poduzeća u Srbiji narastao na više od 2 miliona eura.

Danas pred stečajem

Nekada najveće preduzeće, a danas pred stečajem. Na ulaznim vratima Komgrapa obavještenje o štrajku, dok radnici po hodnicima čekaju razrješenje sudbine svog kolektiva.

Već četiri godine ne primaju redovne plate. Poslodavac im ne uplaćuje zdravstveno niti socijalno osiguranje, a nada koju su vidjeli u vlasniku koji ih je privatizovao, preduzeću Integral inžinjering iz Laktaša u Republici Srpskoj, već odavno je izbledjela.

Integral inžinjering je 2007. godine za 4 miliona eura kupio većinski paket akcija Komgrapa. Novi vlasnik, Slobodan Stanković  obavezao se  da će ulagati u preduzeće i da će vratiti staru slavu Komgrapa.

Ali, vrlo brzo mu je okrenuo leđa. To tvrdi rukovodstvo preduzeća, koje je stalo na stranu zaposlenih.

„Put koji je izabrao većinski vlasnik, mislim da je totalno neprimeren situaciji“, kazuje Draško Pašić, generalni direktor Komgrapa.

Kompanija kojoj je trebalo 8  miliona eura za sanaciju svih dugova i otpremnine za višak zaposlenih, funkcionisalo je bez ikakve pomoći većinskog vlasnika.

„Većinski vlasnik se udaljio i od proizvodnje jer je imao dosta posla u sferi građevinarstva. Nismo imali saradnju na realizaciji zajedničkih projekata  gde bi se pravio neki prihod za potrebe i za sanaciju“, ističe Pašić.

Protiv Slobodana Stankovića, radnici Komgrapa podnijeli su krivične prijave Specijalnom sudu u Beogradu. Tvrde kako želi da prisvoji imovinu preduzeća. Kao primjer navode situaciju kada je Stanković dao, svom preduzeću, Komgrapu određenu svotu novca, a kasnije taj dug naplatio preuzimanjem poslovnog prostora.

„On daje taj novac. Kako je u januaru dobio potvrdu da je završena privatizacija on se obraća Komgrapu da se vrati taj novac. Ultimativno. I naravno, Komgrap nema taj novac već može kompenzacijom kroz nekretnine koje ima. On je bio zainteresovan za centar grada, zgradu od 9 spratova i tako je i uradjeno“, ukazuje Nebojša Dajić, štrajkački odbor Komgrapa.

Komgrap je i na drugi način ostajao bez svoje imovine. Poreska uprava je morala da zaplijeni jedan dio pošto kompanija nije plaćala poreze i doprinose. Najveći dio duga od više od 2 miliona eura nastao je poslije privatizacije.

Porijeklo novca

„Tokom prošle godine imali smo doneto rešenje iz nepokretnosti. Ta nepokretnost se nije prodala nego je upisana u svojinu Republike Srbije nakon više pokušaja prodaja. I na taj način je naplaćena trećina duga poreskog obveznika i na taj način se to izmiruje“, navodi Vesna Stibilj, Poreska uprava Srbije.

Većinski vlasnik Komgrapa Slobodan Stanković je privrednik koji je nedavno zadržan na granici u pokušaju da iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku iznese blizu pola miliona eura. Porijeklo tog novca i dalje se provjerava.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Slobodanu Stankoviću, vlasniku građevinske firme Integral inženjering iz Laktaša, na ulazu u Hrvatsku oduzeto je 450,000 eura u gotovini. Stanković novac nije prijavio ni carini BiH, a ni Hrvatske. Gost Al Jazeere u Banja Luci je ekonomski analitičar, Damir Miljević.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO