Blokirana Kelmendijeva imovina u Sarajevu

Na osnovu Interpolove potjernice, Kelmendija je uhapsila kosovska policija 5. maja (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine blokirao je sedam nekretnina u Sarajevu u vlasništvu kosovskog biznismena Nasera Kelmendija, potvrđeno je Al Jazeeri u Sudu BiH.

Konfiskovani su, između ostalog, hotel Casa Grande na Ilidži, dva stana u Sarajevu i četiri kuće sa parcelama koje se nalaze u sarajevskim naseljima Hrasnica i Butmir.

U prijedlogu Tužilaštva za blokadu imovine, upućenom Sudu BiH 13. maja, navedeno je da je Kelmendi novcem stečenim prodajom droge kupovao nekretnine na teritoriji Kantona Sarajevo. 

Savezna centralna banka SAD-a u junu prošle godine zatražila je od crnogorskih vlasti da blokiraju Kelmendijevu imovinu.

Zahtjev je stigao na dan kada je američki predsjednik Barack Obama u specijalnom izvještaju Bijele kuće označio Nasera Kelmendija stranim narko-bossom, zbog čega je njegovo ime dodato na amaričku crnu listu.

Kelmendijev klan

Na osnovu Interpolove potjernice koju je u septembru prošle godine raspisao Sud BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, Kelmendija je uhapsila kosovska policija 5. maja.

Sa njim je uhapšen i Fuad Nikći, koji je u izvještaju Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) iz 2008. godine “Zločinačka organizacija Naser Kelmendi” opisan kao jedan od vojnika Kelmendijevog klana.

SIPA je u tom izvještaju navela da se Kelmendi nalazi na čelu jedne od najbolje organiziranih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u cijelom regionu.

Kelmendijeva organizacija je, prema ovom izvještaju, umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

Izvor: Al Jazeera i agencije