BiH: Brojni stručnjaci na Business Forumu

Četvrta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) “Models of growth and lessons for Southeast Europe” (Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu) započela je u petak ujutro u sarajevskom hotelu Holiday Inn, izvještava agencija Anadolija (AA).

Direktor Sarajevo Business Foruma Amer Bukvić proglasio je Forum otvorenim, rekavši da je ovo najbolji način da se privuku strani investitori.

“Iskustva Melzije, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) su veoma važna za našu državu. Nadamo se da ćemo ih moći koristiti na ovaj ili onaj način, te predstaviti nove ideje. Drago mi je da vidim Sarajevo u centru pažnje”, kazao je, uz ostalo, Bukvić.

Izetbegović: Dolaze bolji dani

Obraćajući se na SBF-u član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da ”dolaze bolji dani za ovaj region”.


Fikret Čaušević o ulaganjima u regiji

Pozdravljajući goste iz svijeta poručio je da je Sarajevo kosmopolitski grad, u kojem se mogu sklapati vrijedni poslovi u interesu naših zemalja.

Izetbegović je, također, istakao da se u posljednjih mjesec dana susretao sa liderima iz Srbije i Hrvatske, kao i sa predsjednikom Turske Abdullahom Gulom.

Naglasio je kako ovaj dio svijeta ide prema mirnijim vodama, te podsjetio na politiku ”nula sukoba” sa susjedima.

“Dolaze bolji dani za region. Teško i bolno vrijeme je iza nas. Ključni lideri su opredijeljeni za mir i razvoj. Uvjeren sam da dolazi bolje vrijeme”, rekao je Bakir Izetbegović, dodajući da su teški dani kao prolazna nepogoda i da ih se nećemo više ni sjećati.

Potencijali BiH i regije

Na SBF-u, kojeg organiziraju BBI banka i Islamska razvojna banka (IDB), učestvuju zamjenik premijera Turske Ali Babacan, nekadašnji premijer Malezije i svjetski ekonomski ekspert Muhamad Mahatir, bivši predsjednik Slovenije Danilo Turk i brojni biznismeni iz raznih zemalja svijeta.

Među prisutnima je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Bivši premijer Malezije Mahatir će prezentirati modele rasta i razvoja Malezije, te učestvovati u diskusiji o razvojnim potencijalima BiH i regije.

Erdoganov zamjenik Babacan predstavit će viziju ubrzanog uspjeha i rasta Turske, dok će Turk učesnicima konferencije prenijeti tranzicijska iskustva Slovenije i njen ulazak u  članstvo  Evropske unije.

Uspješni modeli

U drugom dijelu konferencije svjetski eksperti, predstavnici institucionalnih investitora iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, energije i turizma prezentirat će najbolja međunarodna iskustva iz ovih oblasti, kao i puteve za razvoj potencijala koje posjeduje neka zemlja.

Poslovni sastanci

Tokom trajanja konferencije, kao i prethodnih godina, privrednici će imati mogućnost održavanja poslovnih sastanaka, a predviđeno je da drugog dana konferencije strani investitori posjete proizvodne pogone domaćih proizvođača.Na prethodna tri SBF-a učestvovalo je više od 1.300 investitora iz zemalja Zaljeva, Evrope, Azije i Amerike kojima su predstavljeni projekti iz različitih oblasti.
Neki od predlagača projekata ovim putem su došli do investitora i svoje ideje pretvorili u djelo ili unaprijedili svoje poslovanje saradnjom sa stranim tržištima. 

“Ove godine u fokusu Sarajevo Business Foruma su izvlačenje zaključaka za Bosnu i Hercegovinu i zemlje iz regiona iz diskusija o uspješnim modelima rasta i razvoja, predstavljeni kroz  iskustva svjetskih lidera poput dr. Mahathira, Babacana i dr. Turka”, rekao je uoči Foruma direktor BBI banke Amer Bukvić.

Na večeri dobrodošlice u četvrtak navečer u hotelu Bristol, Mahathir Mohammad je u ime Fondacije “Perdana Leadership Foundation” i ALUMNI Islamskog internacionalnog Univerziteta u Maleziji dodijelio nagrade najuspješnijim privrednicima i zaslužnim osobama iz javnog života Bosne i Hercegovine.

Nagrade su primili Faris Gavrankapetanović, Amer Bukvić, Hamed Ramić, Redžo Bekto, Nijaz Hastor, Enes Čengić, Mirsad Ćatić i Zoran Puljić.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je bivšem ministru vanjskih poslova i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine BiH Harisu Silajdžiću.

Forum će trajati 17. i 18. maja u hotelu Holiday Inn u Sarajevu.

Izvor: Agencije