Albanija utočište za iranske opozicionare

State Department je saopćio da je prvih 14 pripadnika MEK-a u srijedu otišlo na 'svoje stalno prebivalište u Albaniju' (EPA)
State Department je saopćio da je prvih 14 pripadnika MEK-a u srijedu otišlo na 'svoje stalno prebivalište u Albaniju' (EPA)

Američke vlasti su saopćile da je 14 iranskih opozicionara napustilo bivšu američku bazu u Iraku i uputilo se u Albaniju, u okviru napora Ujedinjenih naroda da raseli nekoliko stotina Iranaca, prenosi Tanjug.

Tirana je ponudila novi dom za 210 pripadnika grupe Mujahedin-e-Khalq (MEK), koji su bili smješteni sa skoro 3.000 ljudi u kampu Liberty u blizini Bagdada.

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki izjavila je da je prvih 14 stanovnika kampa u srijedu otišlo na “svoje stalno prebivalište u Albaniju”.

“SAD je zahvalan Vladi Albanije na njenom velikom humanom gestu”, navela je glasnogovornica u saopćenju.

Psaki je, također, zatražila od lidera MEK-a da “u potpunosti sarađuju” tokom procesa raseljavanja, kojim rukovodi Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice, kao i da omoguće zvaničnicima UN-a da imaju pristup kampovima za smještaj.

Uvećana bojaznost

U raketnom napadu na kamp Liberty u februaru ubijeno je sedam ljudi, što je uvećalo bojazan za sigurnost njegovih stanovnika, saopćio je MEK.

Iranska grupa je osnovana 60-ih godina u znak protivljenja tadašnjem šahu, a poslije Islamske revolucije 1979. godine MEK je krenuo u oružanu borbu protiv režima vjerskih vođa.

Bivši irački lider Saddam Hussein dozvolio je grupi da osnuje bazu nazvanu kamp Ashraf, sjeveroistočno od Bagdada, poslije pokretanja rata sa Iranom 80-ih godina.

Svi članovi MEK-a u Iraku prešli su u kamp Liberty u sklopu mirovnog procesa UN-a, koje pokušavaju raseliti van zemlje.

MEK danas tvrdi da je odustao od oružane borbe i da mirnim sredstvima nastoji svrgnuti Vladu u Teheranu.

Britanija je 2008. tu grupu skinula sa liste terorističkih organizacija, nakon čega je to učinila Evropska unija 2009, a potom i SAD 2012. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO