SAD podržava eurointegracije Srbije

Biden naglasio važnost potpune primjene sporazuma Srbije i Kosova (AP)

Piše: Ivica Puljić

Nakon sastanaka s potpredsjednikom Sjedinjenih Država Joeom Bidenom i zamjenikom državnog tajnika Williamom Burnsom, premijer Srbije Ivica Dačić je rekao kako Washington podržava europske integracije Srbije i da je položaj Srbije ojačan nakon inicijalnog sporazuma s Prištinom o Kosovu.

“Biden je čak rekao da je za stabilnost Evrope važno da Srbija bude deo Evropske Unije i da je sigurnosni i politički interes svih da budemo deo evropskih integracija. Ukoliko sporazum s Prištinom bude implementiran na vreme, Sjedinjene Države će uložiti svoj međunarodni uticaj da zemlje članice Evropske Unije donesu odluku o datumu za početak pregovora sa Srbijom”, naveo je Dačić.

Ivica Dačić je potvrdio da će putovati u Brisel 21. svibnja, na sastanak na kome će glavna tema biti implementacija ranije postignutog sporazuma s Prištinom.

“Prilikom implementacije se mora voditi računa o tome da se ne smeju otvarati neka pitanja koja nisu razmatrana prethodno”, kazao je novinarima premijer Srbije, koji je odgovorio i na pitanje što u praksi može značiti da se implementacija provede što brže, na čemu je u razgovorima insistirala američka administracija.

Ključne oblasti

“Nije realno očekivati da će se sve implementirati u kratkom roku. Jasno je rečeno da je neophodan uslov. To nije rečeno u Washingtonu, nego u Briselu kada smo o tome razgovarali, a to je dogovor o planu implementacije, u kojem će biti predviđeno što će se i u kom roku implementirati. Reč je o policiji, o pravosuđu. To su dve ključne oblasti u kojima će se razgovarati u idućim nedeljama. Sve ostalo će biti na neki način predmet budućih razgovora”, rekao je on.

Dačić je u State Departmentu razgovarao i o regionalnim odnosima, posebno o Bosni i Hercegovini.

“Mi imamo specifičnu poziciju. Srbija je garant Daytonskog sporazuma. U tom smo smislu životno zainteresovani da se sačuvaju mir i stabilnost u BiH. Srbija ima posebne odnose s Republikom Srpskom, zato što tamo živi više od milion Srba. Normalno je da imamo posebne odnose. S druge strane, mi nismo za promenu Daytonskog sporazuma na silu. On se može promeniti samo uz saglasnost sva tri naroda i oba entiteta u BiH. Mi imamo dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom. Ti odnosi su u usponu i oni trebaju doprineti i harmoničnijim odnosima unutar same BiH. Kako će se ti odnosi rešavati jeste pitanje naroda koji tamo žive i dva entiteta koji tamo postoje”, kaže Dačić.

Na izjavu Milorada Dodika da Beograd daje veću važnost Sarajevu nego Banjoj Luci, Dačić odgovara da je Srbija čvrsto uz entitet Republika Srpska, ali da gradi odnose i sa centralnom Vladom u Sarajevu.

“Ne znam na šta se to konkretno odnosi. Video sam da je rekao i to da je Republika Srpska tema u evropskim integracijama. To nije tačno. To nije bilo spomenuto niti jednom, ni BiH ni Republika Srpska. Srbija čvrsto stoji iza postojanja Republike Srpske, odnosno iza srpskog naroda koji živi u BiH. Naravno, Srbija u skladu sa svojim međunarodnim obavezama održava odnose i sa centralnom Vladom u Sarajevu. To nema nikakve veze s našim odnosima s Republikom Srpskom. Mi stojimo iza Daytonskog sporazuma. Uostalom, Srbija ne samo da je bila garant, nego je bila i aktivni sudionik u samom stvaranju dejtonske Bosne i Hercegovine. Apsolutno ne podržavamo bilo kakve pritiske koji vode ka unitarizaciji BiH, već smo isključivo za dogovor sva tri naroda i oba entiteta.”

Historijska prilika

Govoreći o bilateralnim odnosima Srbije i Sjedinjenih Država Ivica Dačić je izjavio da je u pripremi više sporazuma u oblasti privrede, pravosuđa i policije. Tokom boravka u Sjedinjenim Državama premijer Srbije se sastao i s predstavnicima najvećih američkih informatičkih kompanija, uključujući Google i Microsoft.


Nakon susreta s premijerom Srbije iz Ureda američkog potpredsjednika Joea Bidena je upućeno posebno priopćenje:

“Potpredsjednik Biden je ponovio američko opredjeljenje za snažno i rastuće partnerstvo sa Srbijom. Potpredsjednik Biden je čestitao premijeru Dačiću i njegovoj Vladi na čelništvu i na postizanju polaznog sporazuma o normalizaciji Srbije i Kosova, koji sadrži obećanje o europskim aspiracijama obje zemlje, te osigurava mirnu i prosperitetnu budućnost za njene građane. Potpredsjednik Biden je naglasio važnost činjenice da Srbija i Kosovo primijenu sporazum u cjelini, te ohrabruje obje zemlje da iskoriste povijesnu mogućnost za napredovanje obje zemlje.”

Izvor: Al Jazeera