Poziv Budimiru da podnese ostavku

Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH na vanrednoj sjednici je zaključio da predsjednik FBiH Živko Budimir, zbog pritvora u kojem se nalazi, nije u mogućnosti da obavlja svoju funkciju.

Delegati u Domu naroda pozvali su Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da  svojim ovlaštenjima pomogne u rješavanju krize.

Uz to, iz Doma naroda upućen je poziv Budimiru da podnese ostavku.

Zaključak, a ne obaveza

“Ustavna komisija je iznijela stav da Budimir u trenutnoj situaciji nije u mogućnosti da izvršava svoja ovlaštenja te je predložila poslanicima da ga pozovu da podnese ostavku”, rekla je Mira Ljubijankić, članica Ustavne komisije FBiH.

„Mi smo od početka smatrali da je Živko Budimir na nelegalan načini izabran, da je nelegitiman predsjednik i u postojećoj situaciji je red da podnese ostavku, ne ulazeći u to da li je kriv ili nije“, rekao je Radoje Vidović, predsjedvajući Doma naroda.

Reporter Al Jazeere Ivan Pavković je izvijestio da se sjednica održava na prijedlog klubova Hrvata i Srba, dok je dio kluba Bošnjaka predložio da se sjednica održi za desetak dana, što su delegati odbili, te da zaključak Doma naroda za predsjednika Federacije nema pravnu obavezu.

Izvor: Al Jazeera