Postupak protiv nadležnih u užičkoj bolnici

Epidemija bakterije klostridije proširila se u Srbiji. Ukoliko se ne tretira može dovesti do smrtnih slučajeva, a već su dvije osobe preminule u užičkoj bolnici zbog, kako se sumnja, posljedica koje je izazvala ova bakterija.

Jedan od njih je i Srboljub Cvijović koji je u bolnicu primljen zbog rutinske hirurške intervencije.

Njegova supruga Draginja, koja i dalje ne može da povjeruje u sve što se dogodilo, pročitala je jednu od njegovih posljednjih poruka u kojoj navodi da mu je loše i da nikoga od osoblja u bolnici ne može da dozove.

„Ja krivim doktore. Ja krivim nemar, ja ne kažem da je to njihova greška. Oni njemu nisu prišli kao čoveku, ništa uradili nisu. Ja krivim njih za njihovu nebrigu o čoveku“, kazala je ona.

Srboljub je preminuo 10 dana pošto je primljen u užičku bolnicu. Sa povredom kuka smješten je na ortopedsku kliniku, gdje je već bila proglašena epidemija bakterije klostridijum.

Ubrzo je, prema navodima Draginje, dobio dijareju i počeo da povraća, ali doktori, kako tvrdi, nisu bili spremni da ispitaju zbog čega se sve to dešava.

„Znam da smo molili, pet puta sam čula da je doktor ortoped u petak tražio konsultaciju hirurga, da doktor nije hteo da dođe. U bolnici sigurno postoji neko ko je bio dežurni, pa smo na veliku molbu uspeli da dovedemo doktora koji je u subotu dežurao. To je bilo prvi put da mu je neko prišao, ali ni on nije uradio analizu“, ispričala je Draginja.

Bakterija klostridije se, kako navode nadležne službe, proširila zbog propusta bolnice.

„Mi smo svakako radili kontrolu kontaminacije sredine i mi ne tražimo klostridijum u sredini, nego tražimo neke druge bakterije. Ako na brisu nađemo neku drugu bakteriju, nama je to indikator da je došlo do kontaminacije prljavim rukama osoblja. Svakako u tom kontekstu razmišljamo sve vreme“, kazala je Biljana Mijović iz Zavoda za zaštitu zdravlja Užice.

Prijave protiv nadležnih

Slučaj klostridije doveo je u užičku bolnicu i ministricu zdravlja Srbije, koja je poslije obilaska zaključila da se provode sve protivepidemijske mjere. Ipak, ministarstvo je podnijelo prijave protiv nadležnih u bolnici

„Očigledno je da je bilo određenih propusta, ali koji se ne mogu dovoditi u ovom momentu direktno u vezu sa posledicama. Ipak, kada se ustanovi propust, mora snositi sankcije onaj ko je propust napravio“, istakla je ministrica zdravstva Slavica Đukić-Dejanović.

Osim zaposlenih, ulazak na ortopediju nije moguć. Nadležni kažu da je tako bilo sve vrijeme od kada je izbila epidemija.

„Stojim iza toga da u užičkoj bolnici na odjeljenju ortopedije nije primljen nijedan hladan slučaj“, rekla je direktorica bolnice u Užicu, Jelena Raković-Radivojević.   

Kako je rekao reporter Al Jazeere Marko Subotić, osim u užičkoj, epidemija klostridije izbila je i u bolnici u Leskovcu gdje je zaraženo 16 pacijenata.

Jedan od uzroka izbijanja epidemije izazvane klostridijom je duža upotreba antibiotika i prekomjerno i neracionalno korištenje.

Stručnjaci navode da je bakterija, koju imaju skoro svi ljudi u digestivnom traktu, mutirala, postala agresivnija i patogenija te su zbog toga savjetuju racionalno korištenje antibiotika i strogu higijenu.

Izvor: Al Jazeera